Hur mycket av Europa hinner man se när man har barnen med sig på tågluffningen? Hur kan man hålla kostnaderna nere, och bör man förboka boendet hemifrån? Ylva och Jonas från Alingsås var ute i 26 dagar med sina barn som då var 6 år och 8 år. Här får du familjens bästa tågluffartips!
Barnen var 6 år och 8 år när de åkte på tågluffaräventyr med sina föräldrar Ylva och Jonas. Här ser vi barnen på väg ner till den enorma stranden i Arcachon i Frankrike.
Vi läste högt ur Harry Potter.
Tips: välj en bok som hela familjen kan läsa med behållning. Barnen hade inget emot att vänta på tåg, vi hade ju Harry Potter!
Hur många städer hinner man med?
När man tågluffar med barn får man dra ner på tempot. Jag tycker att man ska stanna och njuta i flera dagar på ställen man tycker om. Säga ”Här var det fint, då stannar vi här i några dagar!”. Vi hade ett femnätters-, ett fyrnätters- och ett sexnättersstopp och det kändes bra.
Var boendet bokat i förväg?
Nej, bara de fyra nätterna i Hallstadt i Österrike. Vi hade inga problem att hitta boende, utbudet var stort. Nu när allt boende finns på internet är det ännu lättare. Det är bara att sätta sig på ett internetcafé eller på tågstationen och leta upp ett boende, ringa och kolla om ett rum är ledigt, kolla kartan och åka dit. Det är så smidigt.
Vad kostar boendet?
Boendet var den dyraste delen av resan. Våra övernattningar kostade mellan 300-1700, dyraste natten var i Paris. Det blir ofta mycket billigare om man hyr en lägenhet en hel vecka. Ett bra tips är att ta med sig en vandrarhemsbok på resan, eller kolla på nätet.
Ibland kan man komma extremt billigt undan på vandrarhem. Vi hade med oss silkesreselakan (lätta), det gjorde vandrarhemsboende möjligt utan krångel. Vandrarhem ute i Europa håller inte samma standard som i Sverige, men de är helt ok när man bara är ute efter en plats att sova på.
Var och när brukade ni äta?
Mitt tips är att alltid ta med sig en rejäl matsäck på tågen. Vi köpte ofta gravad lax, grillad kyckling och liknande som även barnen gillar, vattenflaskor och massor av frukt och grönsaker att knapra på.
Det blir lättare att åka långa sträckor om man äter bra mat (istället för att småäta godis som det annars lätt kan bli). Och så sparar man ju restaurangpengar. Dessutom är familjen mätt och belåten när man kommer fram och ”ska göra stan”. Ta med Alcogel, finns att köpa på Apoteket. Gnid in gelen på händerna innan ni ska äta så klarar ni er bättre från magsjuka.
Medhavd lunch med havsutsikt. Det blir dyrt för en familj att äta på restaurang varje dag. Vi köpte mat i affären och hade picnic istället.
Frankrikes fina, lyxiga TGV-tåg.
De är snabba och bekväma men tar bara emot ett begränsat antal tågluffare. Vi kom ibland inte med.
Packa lätt. Vi lät barnen bära sin egen packning, även det de köpte, vilket gjorde att vi slapp en hel del.
Tips: ta med Y3, då kan ni tvätta.
Vi hade med oss mp3 spelare med sagor som barnen lyssnade på.
Titta vilken utsikt!
Här åker man skidor på vintern. På sommaren åker man linbana upp i bergen för att ha picnic i gräset, vandra och njuta av utsikten.
Hallstadt ligger vid en sjö, med bergen som bakgrund. Husen är typiskt österrikiska, det finns en fin kyrka i byn. En riktig alpidyll.
I vackra Hallstadt i Österrike fanns båtturer att följa med på. Det blev en fin utflykt för hela familjen.
Oj, många lekparker har det blivit! De är ofta större och annorlunda lekplatserna i Sverige. Varje park blev en ny upplevelse för barnen.
Har du några bra spartips?
Ja, man sparar mycket pengar på att begränsa restaurangbesöken till max en gång om dagen. Att familjen dricker vatten på restaurang istället för läsk sparar också många pengar. Vi reste 4 personer och vår totala kostnad inklusive boende hamnade kring 2000 per dygn.
Venedig, Disneyland och Paris city var dyra destinationer som slukade mycket av reskassan. När vi höll oss på landet eller i småstäder kunde vi komma ner till 1000 kr/dygn.
Köp en god matsäck att äta på tåget, fyll en baguette eller sätt er i en trevlig park och dela en pizza. Lägg pengarna på upplevelser istället, det gjorde vi. Det blev en ganska dyr resa, men vi har flera gånger sedan vi kom hem sagt att den var värd varenda krona! Den resan gav vår familj en enorm sammanhållning. Se vad tågluff kostar »
Berätta om er rutt
Vi tog morgontåget från Alingsås via Göteborg till Köpenhamn. Där gick vi på Tivoli, förstås! Tivoli fungerar ungefär som Gröna Lund och Liseberg, att man betalar en entré för att gå in och därefter åkbiljetter eller åkband för de i familjen som vill åka karusellerna.
Nattåg till Munchen
Efter en dag i Köpenhamn satte vi oss på nattåget till Munchen. Det var skönt att få lägga sig och samtidigt veta att man reser – och när man vaknar är man i ett annat land. Ungarna älskar nattåg, och dessutom kommer man undan en lång dagresa och en dyr hotellnatt. Det är ju perfekt!
Salzburg i Österrike
På morgonen var vi framme i Munchen och där bytte vi tåg för att komma till Salzburg i Österrike. Vi tillbringade dagen i Salzburg.
På eftermiddagen reste vi vidare till underbart vackra Hallstadt.
Se Barnsemesters guide till Österrike »
Hallstadt är vykortsvackert
Till Hallstadt åkte vi med båt. Här såg det ut precis så som man föreställer sig Alperna. Höga berg, blanka sjöar, klar luft, linbanor som tar en högt upp på bergen med mera gjorde att vi stannade kvar i fem nätter.
Var bodde ni? Vi bodde precis vid torget mitt i byn, hos en familj som hyr ut rum. Turistbyrån kallade det Haus Haderer. Mannen i familjen kunde engelska (ovanligt) och berättade massor för oss, och kunde svar på alla frågor om vad som fanns att se och göra. Trevligt!
Utflyktstips? Ja, det finns en saltgruva 350 meter in i ett berg. Det är den äldsta saltgruvan i världen, 7000 år gammal, och det var en jättespännande utflykt! Barnen älskade saltkristallerna, den underjordiska sjön och att glida ner på trärutschkanan (det var så gruvarbetarna tog sig dit). Det var till och med roligt att åka ut ur saltgruvan, eftersom man fick åka ett litet tåg.
En annan trevlig utflykt var besöket i isgrottan. Man åker upp i linbanan och går sedan ner i berget för att se vackra former i isen som skapats under tusentals år.
Det finns flera restauranger som har fantastisk utsikt över sjön. Sitt där en stund och bara ta in landskapet.
Zell am See
Österrike visade sig vara relativt billigt, dessutom lätt att resa i. Vi fortsatte till den berömda orten Zell am See. Vi hyrde en lägenhet där vi kunde laga vår egen mat, vi stannade två nätter. Vi fick tips om lägenheten via turistbyrån. I Zell am See finns ett jättebra utomhusbad som passar barnfamiljer.
Tips! När ni kommer till ett nytt ställe, fråga t uristbyrån om det finns djurparker, badhus, grottor, lekparker eller något annat skojigt. Allt som gör att barnen kan spralla av sig.
Italien var dyrt
När vi kom fram till Italien och Venedig blev vi snopna. Visst var det fantastiskt vackert, och maten är underbar. Men hu så dyrt det var! Just när vi kom var det otroligt hett, nästan för hett. Vi hade tänkt åka till Italienska Rivieran men den pressande värmen gjorde att vi i stället tog ett nattåg upp till Paris. Det är en av fördelarna med tågluffning, passar det inte så sticker man vidare till något annat ställe. Perfekt!
Disneyland Paris
Vi vaknade i Paris. Där besökte vi förstås Disneyland, det går ju knappt att låta bli när man reser med barn. Disneyland var också en dyr upplevelse, men barnen älskade det och vi vuxna stod ut. Vad tycker andra? Se här »
Franska västkusten
Från Paris åkte vi till Arcachon på Frankrikes västkust. Det visade sig vara ett fantastiskt ställe. Där hyrde vi en lägenhet och det var skönt att äntligen kunna laga egen mat.
I Arcachon fanns Europas största sanddyn. Så underbart det var för barnen att springa där, hoppa och klättra i sanden. Det var intressant att se hur tidvattnet påverkar strandbilden, och roligt att visa barnen och förklara tidvatten och månens dragningskraft. Det fanns stora ostronodlingar också, så gillar man ostron finns det fina möjligheter.
Bra att veta
Moderna tåg med begränsat antal platser
Vi tyckte att det var lite knepigt att hitta tåg i Frankrike. De tar bara med ett visst antal tågluffare per TGV-tåg. Det ställde till det och gjorde att vi fick ändra våra planer, men det blev bra i alla fall.
Motgångar kan vara lärorika
På nattåget till Paris var luftkonditioneringen i just vår vagn trasig. Det var olidligt varmt och vi fick badda barnen och fläkta dem tills de somnade. Denna strapats har blivit en av de berättelser våra barn oftast tar upp när de pratar om tågluffen. Det kan vara bra att hålla i minnet att det som för stunden verkar besvärligt lär barnen mycket. Det gör dem bättre rustade för framtida krångliga situationer. Se även problem som upplevelser.