Annons

Barnsemester testar: Kattegatcenter

Kattegatcenter är hem till 250 olika arter av vattenlevande djur från hela världen och det ligger precis vid färjeterminalen i Grenå. Efter ett par timmars stillasittande på färjan var det perfekt att hitta på något roligt direkt!

Kattegatcenter har flera olika akvarier med fiskar från hela världen. Här finns allt från inhemska fiskar som finns utanför den danska kusten till färgglada tropiska fiskar, sjöhästar, maneter och till och med ett par av de väldigt ovanliga blå humrarna.

Kattegatcenter
Att klappa rockorna i klappdammen var en av dagens absoluta höjdpunkter.

Hajakvarium med gångtunnel och unik vy ovanifrån

Det första vi möttes av inne på Kattegatcenter var ett stort fönster in till hajarna i det stora Hajakvariet. Det stora hajakvariet erbjuder besökarna att se hajarna från olika vinklar och det finns både en glastunnel som går på botten genom tanken samt möjlighet att se på hajarna live casino go ovanifrån. Denna vy ovanifrån är unik för just Kattegatcentret och ett coolt sätt att uppleva hajarna.

KattegatcenterKäftarna från den sedan länge utdöda Megalodon är enorma!

KattegatcenterLängst fram vid glasväggen till hajtanken är reserverat för barn.

Varje dag matas hajarna inför publik och en annan unik sak med Kattegatcenter är att är det enda akvariet i Europa som tränar hajar. Vi anlände lagom till hajmatningen och det var en upplevelse speciellt för Felix 8 år som ÄLSKAR hajar i alla dess former.

Ett par av hajarna här är tränade till att komma när personalen kallar på dom med sin kokosnötskallra. Då simmar de glatt fram och lägger sig på en stenramp vid ytan för att bli matade. På så sätt kan personalen både enkelt mata hajarna i lugn och ro och samtidigt passa på att klappa dom och undersöka så att de inte fått några skador.

Och med lugn och ro menar jag att hajen var lugn och trygg. Den slet fortfarande åt sig matbitarna så hastigt att vattnet skvätte och vi hoppade till allihop flera gånger.

Undertiden personalen matar hajarna berättar dom om de olika arterna de har, både på danska och engelska. Längst fram vid tankens sidor är sidorna av glas och den ytan är reserverade för barn, som på så rätt enkelt kan se hajarna väldigt nära från sidan när personalen matar dom.

Vi besökte Kattegatcentret en vardag i juni, dvs innan de danska barnen har sommarlov, så det var väldigt gott om plats. För de dagar med fler besökare finns en läktare samt tv-skärm som filmar matningen så att alla bättre kan se.

Tunneln genom akvariet är också en häftig upplevelse, då hajarna simmar väldigt nära både över och vid tunnelns sidor. För att det inte ska bli totalt stopp i tunneln står man på ett rullband. Vi gick igenom den flera gånger.

Kattegatcenter
Det hade i teorin varit enkelt att doppa händerna i hajtanken, men som ni ser på skylten: Hajarna kan bitas...

KattegatcenterEtt hav av upplevelser för hela familjen.

KattegatcenterDet fanns klappdammar med både rockor, små hajar och krabbor.

Fiskar och andra vattenlevande djur

På akvariet finns såklart väldigt mycket mer vattenlevande djur än bara hajar. Här finns fiskar från världens alla hörn. Ett av de stora akvarierna är återskapat att efterlikna floran i den danska delen av Kattegat och här finns fisk som naturligt finns vid Danmarks kust.

Anläggningen är byggd i olika våningar med vyn över hajtanken överst tillsammans med restaurangen, och sedan kan man gå ner i olika steg nedåt och se massor av olika akvarier.

Det är både mysigt att vandra runt bland de olika akvarierna och intressant att läsa infon om de olika fiskarna som finns längs vägen.

Vår favoritavdelning var ”farliga fiskar” med bland annat pirayor, drakfiskar och stenfiskar. Vi gillade också klappdammarna med rockor, småhajar och krabbor.

Det var också fascinerande att se kopian av en stor valhaj som hänger i taket och de återskapade skelettkäftarna från förtidshajen Megalodon.

Kattegatcenter

Utomhus: Sälar och vattenlekplats

Utomhus bor Sälarna som även de ställer till med en liten show vid matning och nappar år sig sill som deras tränare kastar till dom.

KattegatcenterEn välbehövlig pausmed vattenlek

Kattegatcenter Kattegatcenter

KattegatcenterJättestor bläckfisk på lekplatsen

Här finns också en härlig havsinspirerad utelekplats med tema vatten. Perfekt för varma dagar! Här kan barn med mycket spring i benen klättra på skulpturerna (som även är mycket bra till roliga fototillfällen) och leka med vatten och låta små plastbåtar färdas genom olika banor och slussar.

Var ligger Kattegatcenter?

Kattegatcenter ligger i Grenå på Jylland. Kommer du med färja från Sverige ligger det direkt vid färjeterminalen. Från Fredrikshamn är det drygt 2 timmar och från Malmö via Öresundsbron och Stora Bältbron är det drygt 4 timmar. Resa till Danmark (tider, olika vägar och priser) »

Barnsemester tycker till

Alla i familjen var fascinerade över de dresserade hajarna och tyckte att det var spännande att se hajarna matas på så nära håll. Det var även häftigt att se hajarna från hajtunneln där de simmade riktigt nära glaset över oss.

Barnen gillade klappdammarna bäst, speciellt den med småhajar och rockor. Den ena rockan hade en liten dansuppvisning för oss och det var kul att se på så nära håll.

Stora Barnsemesterpriset

Kattegatcenter har vunnit Stora Barnsemesterpriset i kategori Bästa Akvarium/Tropikarium i Norden både 2016 och 2018.

Läs mer

Kattegatcenter


Av: · · Senast uppdaterad 2020-06-18
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Barnsemester testar: Den blå planet
Barnsemester testar: Den Blå Planet Den Blå Planet är ett helt nybyggt (2013) akvarium i Köpenhamn, bara en liten bit frön Öresundsbron. Deet är Nordeuropas största akvarium och hem åt mer än [...]
Vi testar Den Blå Planet
Den Blå Planet ligger i Köpenhamnsområdet bara ett stenkast från Öresundsbron och är Nordeuropas största akvarium med upplevelser för både barn och vuxna. Här finns det fiskar och andra [...]
Barnsemester testar Kattegatcenter
Kattegatcenter är hem till 250 olika arter av vattenlevande djur från hela världen och det ligger precis vid färjeterminalen i Grenå. Efter ett par timmars stillasittande på färjan var det perfekt att hitta på något roligt direkt! Kattegatcenter [...]
Barnsemester testar Ree Park Safari
Det första vi möts av i parken är två färgglada papegojor som svischar förbi fritt i luften. De bor i parken men är fria att flyga var de vill och ibland hälsar de på inne i staden. Men de kommer alltid hem till djurparken igen. Ree Park Safai [...]
Barnsemester testar Randers Regnskov
En enorm kupol med en tropisk regnskog inuti. Eller rättare sagt tre kupoler med djur från olika världsdelar, det är Randers Regnskov. Året runt är temperaturen här mellan 22 och 30 grader och luftfuktigheten nära 100%. Det är alltså varmt [...]
Barnsemester testar Djurs Sommerland
Djurs sommarland är Nordens största sommarland med både nöjespark och vattenland i ett. Här finns massor av både karuseller, bergochdalbanor och vattenrutschkanor. Redan när vi parkerade bilen kunde vi höra tjoandet och skriken från [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons
Populära erbjudanden
Alla barn som köper åkband får en glass + rabatt på barnmenyn
Fri entré för ett barn per familj på Djurs Sommerland
10-15% rabatt till Tyskland, Polen och Litauen!
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Sala Silvergruva
Västmanland
Lalandia Billund
Danmark
Lalandia Rødby
Danmark
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se