Kan man resa runt i hela Sverige flera veckor om året när man har barn med stora behov av så få förändringar som möjligt? Familjen Gustavsson testade, och det fungerar hur bra som helst!
Familjen Gustavsson består av mamma Weronica, pappa Patrick, barnen Rasmus 12 år, Zelinda 10 år, Saga 6 år och Philip 3,5 år.
Hela familjen Gustavsson älskar att resa och gör det regelbundet, men då deras äldste son Rasmus är diagnostiserad med ADHD och Aspergers syndrom, påverkar detta deras sätt att resa. Rasmus har behov av att så få förändringar som möjligt sker runt honom.
Vi pratar och förbereder honom i god tid
Familjen har rest utomlands många gånger och för att Rasmus ska må bra förbereder de honom genom att titta på bilder i kataloger tillsammans. De tittar på bilder på hotellet, på resemålet och letar efter all tänkbar information som finns. På en utlandsresa sker det ofta oförutsedda saker och detta mår inte Rasmus särskilt bra av, därför är det viktigt att förbereda.
Samma stuga varje år gav trygghet
Under tiden Rasmus gick i lågstadiet drog familjen ner på resandet. Men de åkte till Liseberg 1 gång per år. Där fanns möjlighet för dem att dra sig undan när det blev för jobbigt, och ta en paus. Varje år bodde de i samma stuga, det var viktigt för att det skulle fungera för Rasmus, men med tiden kom fler barn i familjen och stugan blev trång.
Rasmus har kul på semestern i Astrid Lindgrens Värld!
Ett eget hem på hjul - ännu bättre!
Hotell var inget alternativ eftersom ett av de andra barnen har vete- och glutenallergi och familjen ville ha möjlighet att laga egen mat.
De började fundera på husvagn och undrade; "Om Rasmus har trygghet i boendet, om han har sitt hem med sig hela tiden, klarar han då av olika miljöer?". De hyrde en husvagn för att se om det fungerade, och det var toppen! Så de letade med ljus och lykta efter en likadan husvagn som de hyrt. Det var viktigt för Rasmus del.
"Ser du bilderna, dit ska vi åka!"
Förberedelserna inför en resa är att göra upp en rutt och förbereda Rasmus på vart de ska. De visar bilder och läser om de olika platserna, han gillar även att följa med i kartboken.
Går in på Barnsemester.se längs vägen
Weronica tycker det är toppen att man numera kan koppla upp sig på internet längs vägen. Då kan hon berätta och visa bilder om det är någonting hon kommer på att familjen skulle kunna göra.
- Vi har haft stor användning av Barnsemester.se på det viset, berättar hon.
För en familj med ett barn som mår bra av få förändringar kan ett eget hus på hjul vara bästa valet.
Weronica har även ett barn med vete- och glutenallergi och behöver kunna laga egen mat på resorna
Väntar med spänning på ny, större husvagn
Nu har familjen även växt ur husvagnen och en ny större är beställd. Familjen har tillsammans tittat på bilder och läst om husvagnen och så snart den är färdig ska hela familjen åka till fabriken för att hämta sitt andra hem. Sen är det ut på vägarna igen som gäller!
Tack Gustavssons, för att vi fick träffa er! Redaktionen
ADHD:
Adhd är en förkortning för den engelska benämningen attention deficit/hyperactivity disorder. På svenska brukar det översättas med: "uppmärksamhetsstörning med överaktivitet" Bland barn är det inte ovanligt att ha svårt att sitta stilla eller att koncentrera sig. Men för vissa är svårigheterna så stora att de skapar problem i vardagen. Då kan det handla om adhd.
Adhd är en diagnos som används för svårigheter inom tre huvudområden. Den som har adhd har svårt att
- hålla kvar uppmärksamheten
- kontrollera sina impulser
- vara lagom aktiv.
Mer information hittar du här: sjukvardsradgivningen.se
ASPERGERS SYNDROM:
Aspergers syndrom tillhör gruppen ”autismspektrumstörningar”. Tillståndet kännetecknas av att barnet bland annat har bristande inlevelseförmåga, enahanda intressen, koncentrationsproblem och svårigheter att samordna rörelser.
Mer information hittar du här: vardguiden.se