Numera finns det egna EU-pass till vovvarna! Men att resa med hund kräver en del planering. Ska man utanför Sveriges gränser gäller det att vara ute i god tid med vaccinationer och hålla reda på vilka krav som ställs i andra länder och vid hemkomsten.
Med eget pass kan lilla Sally följa med på semestern inom EU.
I passet finns information om:
- Djuret och dess ägare
- ID-märkning
- Vaccinationer
- Andra behandlingar
Rabiesvaccination är obligatoriskt för att få passet.
EU-pass för sällskapsdjur
Kravet på karantän efter resor till många länder i Europa är borta och det gör det lättare att ta med sig djuret hem till Sverige igen när semestern är slut.
EU-passet gäller för hundar, katter och tamillrar, som reser inom EU samt i Norge, Schweiz, San Marino och Liechtenstein och det ser likadant ut i alla EU länder.
Passet är djurets officiella resedokument som visar att djuret har id-märkts och uppfyller de vaccinationskrav som gäller för transport mellan EU-länderna.
Hur skaffar man ett EU-pass till hunden?
För att kunna få ett EU-pass måste hunden vara ID-märkt och vaccinerad mot rabies. Detta görs hos veterinär.
När alla krav är uppfyllda antecknar veterinären det i passet, och styrker det med stämpel och underskrift.
Tänk på! Om din hund inte är rabiesvaccinerad tar det ca 5-6 månader att få en rabiesvaccination och godkänd antikropptest, så det här är något som ska planeras i god tid.
Vad står det i passet?
I passet finns uppgifter om djuret och dess ägare, vaccinationer och andra behandlingar djuret fått hos sin veterinär. Veterinären uppdaterar passet efter varje besök och fyller i de senaste uppgifterna.
Vad kostar det?
Priset på passet varierar efter veterinärens normala besöksavgift, samt eventuell vård som måste ges innan passet utfärdas. Den sammanlagda kostnaden brukar ligga kring 1.500 - 2.000 kronor.
Allt om vad som gäller när du vill ta med hunden utomlands finns att läsa på www.jordbruksverket.se »