Grönare flygresa: Flyg så miljövänligt som möjligt
Annons

Grönare flygresa: Flyg så miljövänligt som möjligt

Utvecklingen går åt rätt håll och det produceras hela tiden mer bränslesnåla motorer och lättare flygplan. Det finns nya tekniker som exempelvis "gröna landningar" som innebär glidflygning den sista biten och planen får tillåtelse att flyga rakare vägar genom att flyga genom flera länders luftrum.

Flyg så miljövänligt som möjligt

Det är dock inte miljövänligt att flyga men det finns mer och mindre dåliga alternativ och ett par saker du som resenär kan tänka på för att vara vara flygsmart och planera din flygresa för att göra så lite påverkan på miljön som möjligt.

Åk inte så långt. Utsläppen är kopplade till avståndet. Kanske är stränderna lika bra på närmare håll. Åker du till Thailand släpper du ut nästan tre gånger så mycket koldioxid som på resan till Teneriffa. Under vintern är Egypten ett bra val. Resten av året finns många närmare alternativ.

Boka en avgång utan mellanlandning. Direktflyg är ett bättre alternativ än flyg med mellanlandningar. Flygsträckan blir mindre och en mellanlandning enormt mycket bränsle och är därför sämre än nonstop.

Boka en avgång med hög beläggning. Charter är ofta bättre än reguljärflyg. Detta på grund av att de planen ofta är fullsatta med en beläggning (runt 98%) medans reguljärflyg ligger lägre. Ju fler platser på planet som är upptagna desto mindre koldioxid blir det per passagerare.

Välj bolag som flyger med nya, effektiva maskiner. I så fall minimeras koldioxid-utsläppen per passagerare. Flygplansflottorna kan du kolla på www.airfleets.net.

Välj bolag som flyger grönt. Kolla upp vad de använder för bränsle och om de gör gröna landningar. De flesta svenska charterarragörerna har information om sitt miljöarbete på webben. Direktlänkar:  Apollo, Solresor, Tui, Ving.

Förläng semestern. Åk inte hem efter en vecka i Thailand, när du ändå har släppt ut en massa koldioxid – stanna borta så länge du kan och strunta i sommarsemestern till Medelhavet i stället. Eller res mer sällan och stanna längre helt enkelt.

Åk kollektivt till flygplatsen. Att ta flygbussen eller tåget till flygplatsen är ett självklart miljöval. Lämna egna bilen hemma.

Åk kollektivt från flygplatsen. Att ta bussen eller till hotellet självklart bättre än taxi.

Packa lätt. Ju mindre packning du har desto lättare blir planet och mindre bränsle går åt. Många bäckar små...

Stödja projekt som minskar utsläpp av växthusgaser. För ett par år sedan var det populärt att köpa utsläppsrätter via Naturskyddsföreningen föra att minska koldioxidutsleppen. Sedan januari 2018 har dock Naturskyddsföreningen slutat med detta och uppmaner istället att man ger en gåva till deras klimatarbete istället. Klimatkompensera (tips från Naturskyddsföreningen) »


Av: · · Senast uppdaterad 2020-01-13
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se