Att flyga med barn kan vara lite nervöst, speciellt första gångerna. Hur gör man för att det ska gå så smidigt som möjligt och vad kan man tänka på? Vad är bra att ha med i handbagaget när man ska på barnresor?
Här har vi samlat tips och råd på hur man gör en flygresa med barn så bra och lätt som möjligt samt tips att tänka på innan resan.
Egen kudde är mysigt att få ha med sig och kan komma till användning både på planet och vid oförutsedda förseningar. 10 saker som underlättar en långresa »
INFÖR RESAN
Se till så att alla i familjen har aktuella pass och eventuella visum och förvara dom lättåtkomligt tillsammans med biljetterna. De kanske ska visas upp flera gånger under resan. Glöm inte heller kolla igenom era vaccinationer och försäkringar. Ta med försäkringsbrevet och eventuellt det Europeska sjukförsäkringskortet.
Barnvänliga flyg - Att tänka på när du bokar barnresor
På vissa flyg har familjer med små barn/spädbarn förtur vid bording, möjlighet att boka babyssäng/bassinett, barnmeny, barnaktivitetspaket, videunderhållning för barn och barnmeny.
Barn under 2 år betalar bara en viss del (oftast skatten) på en flygresa. Detta gäller både vanliga resor och restresor men det betyder samtidigt att de INTE får en egen stol, får inte ha egen bagagevikt eller eget handbagage. Vill du ha en en egen stol till ditt barn (under 2 år) måste du betala för det.
Ska du flyga långt med ett litet barn kan du boka en "basinett", en bädd som hänger på väggen. Den är skön för babyn och du får frihet att äta och sova under flygningen.
Om du reser med bebis så be om att få boka en "basinett" (baby cot, baby crib) där barnet kan sova. Det är en babysäng som monteras upp på väggen i flygplanet och finns bara på vissa utvalda platser. Det finns bara ett fåtal så först till kvarn gäller. På långflygningar är dessa ofta fullbokade månader i förväg.
Om du inte kan få en basinett och du har ett barn som ska ammas och sitta i ditt knä är det bra med en fönsterplats. Då får du stöd av väggen när du ammar eller har bebin sovande i din famn.
När barnet fyllt 2 år betalar de från 75-100% av biljettpriset och har egen stol, får mat osv precis som alla andra betalande resenärer. Reser ni reguljärt så se till att du och barnet (barnen) får platser bredvid varandra. Be dem fixa det redan vid bokningen.
Att förboka sittplatser blir allt vanligare, speciellt de platser vid "bulk row" (vid nödutgångarna mitt i planet) som har gott om benutrymme. Perfekt både för långbenta föräldrar och som en plats där barnen kan sitta och kanske till och med ligga och sova. Ring flygbplaget så berättar de vilka platser i just ert plan som har extra utrymme.
Om ni är en stor familj som vill vara garanterade att sitta ihop är det också all idé att förboka sittplatserna.
Ett annat tips är att boka barnportion, dvs mat som barn gillar (de flesta flygbolag har det). Vid långflygningar ingår mat på flyget, vid kortare resor kan det bokas som tillval.
Vid långflygningar: Boka om möjlig ett sent plan (eftermiddag, kväll, natt) för då vet du att barnet förmodligen kommer att sova under nattnattimmarna, och om inte så blir de i alla fall mindre aktiva.
Mellanlandningar kan vara toppen för bensträckare på dagen men värdelöst mitt i natten när barnet sover eller barnet får ont i öronen vid stat och landning.
Tjohooo, vi ska på semester!
En bra start på alla resor (speciellt barnresor) är att ha ett mätt och belåtet barn som kommer till flygplatsen i god tid.
Packning och handbagage
Packa allt i god tid innan resan så att du slipper stressa på resedagen.
Packa inte varje familjemedlems kläder i en egen väska utan blanda lite av allas kläder i varje väska. Det händer ju ibland att väskor kommer bort, och om det skulle hända har du plagg till hela familjen.
Ha PASS och biljetter extra lättåtkomligt, de ska kanske visas upp flera gånger under flygresan. Ha gärna en penna i handbagaget, så att ni kan fylla i eventuella inresehandlingar redan på planet.
Ta med ombyte, våtservetter och underhållning till barnen i handbagaget. Du får ta med barnmat så att det räcker för hela flygresan, men packa den separat, gärna i en genomskinlig påse eftersom den måste visas upp vid säkerhetskontrollen. Låt barnen vara med och välja sitt handbagage själv, men kontrollera innan ni checkar in så att ni inte riskerar att bli av med något otillåtet vid säkerhetskontrollen.
Ta med mat som du säkert vet att barnet tycker om. Gärna också "plockmat” som tar tid att äta (kex, riskakor, russin osv). Du kan också fylla några småaskar med kex, eller flingor eller något annat intressant och ge till ditt barn under flygningen. Ett billigt och snabbt sätt att trolla fram en ny sysselsättning då och då, och när han/hon tröttnar så kan de slängas (så blir det mindre saker att hålla reda på).
Fler packningstips på vad som kan vara bra att ta med, hur man packar smidigast med mera hittar du här: Packning och planering »
Kläder
Kallt i Sverige, varmt på resmålet och kanske dragigt på flygplatsen. Klä barnen i laget så att det är enkelt att ta av och på vid behov. Glöm inte heller ombyte, speciellt om barnen är små och det finns risk för spill eller kiss.
Förbered barnet
Är det första gången ditt barn flyger eller var det länge sedan sist? Prata med barnet om resan i flera dagar innan, berätta att ni ska åka (t ex taxi, flygplan, byta flygplan, mormors och morfars bil) så att barnet vet vad som kommer att hända. Det känns tryggt och bra för barnet. Har man små barn är det bra att prata om det kortare stunder vid upprepade tillfällen.
Förklara vilka regler som gäller. Att det till exempel inte är tillåtet att springa omkring, att inte sparka på sätet framför, att inte dunka ryggen i sätet bakom, skrika osv.
På väg till flygplatsen
Ge er av till flygplatsen i god tid eftersom det ofta tar längre tid att transportera sig med barn än när man reser på egen hand. Det är också skönt att ha tid att hinna byta blöja på din bebis, gå på toa med de större barnen, mata etc innan resan om du behöver.
Så får du en lugn och harmonisk start på resan: Räkna med 30 min extra tid på flygplatsen för varje barn under 7 år. Alltså, har du två småbarn = åk en timme tidigare till flygplatsen än om du hade rest ensam.
Ett annat bra tips är att försöka hålla barnet vaket på väg till flygplatsen och på flygplatsen. Då är chansen att han/hon ska sova på planet betydligt större. Det ger dig tid att varva ner, äta din mat och ta det lite lugnt innan "semestern" börjar!
PÅ FLYGPLATSEN
Uppmuntra gärna ditt barn att skutta och röra på sig innan ni går ombord på planet. En del flygplatser har en lekavdelning för barn. Kolla upp var på flygplatsen den ligger, innan ni reser.
Låt barnet springa omkring och leka så mycket som möjligt innan ni går på planet. Många flygplatser har lekavdelning för barnen, kolla upp var den ligger innan ni reser så slipper ni yra runt och leta.
Sätt ett id-band med ditt telefonnummer på barnets arm ifall ni skulle tappa bort varandra. Eller skriv direkt på armen.
Ta med mellanmål eller snacks. En bra start på en flygning är att ha ett mätt och belåtet barn. Ta inte med något flytande (ex. dricka, yoghurt), det går inge igenom säkerhetskontrollen. En tom pet-flaska kan dock tas med och fyllas på med vatten efter kontrollen.
Gå på planet först eller sist? Även om ni blir erbjudna att gå på planet först så kan det vara bra att vänta till sist för då får barnen en stund till att "rasta av" sig på, och en bra stund mindre då de måste sitta still i ett säte.
Om du reser med spädbarn kan det däremot vara en fördel att gå på planet först (du blir troligtvis erbjuden det) så att du kan komma på plats innan alla börjar trängas. Var inte rädd att be flygpersonalen om hjälp att lasta in ditt handbagage eller att hålla babyn.
Det kan även vara praktiskt att ha barnet i ett babyskydd (babybilbarnstol) under delar av flygningen. Men kolla först med flygbolaget så att det är ok. Vissa tillåter det, andra inte. Du kan sätta bilstolen i vagnen på flygplatsen och sedan ta med stolen in i planet. På så vis har du också med dig din bilbarnstol för resorna från och till flygplatsen.
Barnvagnar checkas in och lämnas normalt i disken för specialbagage på flygplatsen. Är ni rädda om vagnen så köp vagnskydd för flygresor innan avresa.
På vissa flygplatser går det att ta med sig vagnen fram till gaten, dock inte på alla flygplatser. Ibland kan man få tillgång till vagnen vid mellanlandningar, ibland inte. Ibland kan man få lov att ha med sig en liten smidig resevagn/paraplyvagn som "carry-on", ibland inte. Vissa flygplatser har istället lånevagnar som man lämnar från sig vid gaten. Ring och fråga i förväg.
Det kan vara praktiskt med bärsele om du måste checka in vagnen eller ska mellanlanda utan tillgång till lånevagn.
Glöm inte gå på toaletten innan ni går ombord. Det kan ibland ta lång tid innan flygplanet är uppe i luften och när de väl öppnar toaletterna kan det snabbt bli lång kö.
PÅ FLYGPLANET
På ett trångt flygplan finns inte mycket att göra men kan man se film går timmarna fortare.
Med en bärbar DVD eller surfplatta kan du ta med både ditt barns och dina egna filmer.
Vid start och landning kan en del barn (men långt ifårn alla) få ont i öronen. Harr du en baby så passa på att amma eller flaskmata under uppstigning och nedgång. Då sväljer bebisen och slipper "lock för öronen" och annat obehag.
Har du större barn så låt dem tugga eller dricka något vid dessa tillfällen. Du får inte ta med egen dricka, men du kan be flygpersonalen. Är ditt barn lite förkylt är det klokt att ge näsdroppar innan uppstigning och nedgång.
Det finns lite olika knep för att tryckutjämna, vilket kan vara skönt öven om det inte gör ont. Det vanligaste är att tugga tuggummi eller stänga munnen, hålla för näsan och blåsa lite försiktigt tills det känns som en knäpp i öronen. Det finns även speciella öronproppar man kan använda.
Om barnet kryper är det smart att ta med en sele så att barnet kan krypa en stund i gångarna. På detta sätt får han/hon röra på sig. Medpassagerare brukar inte ha något emot det, snarare väcker det många leenden när medresenärerna ser vem som kryper omkring vid deras fötter.
Favortileksaker, överaskningspaket, bärbar dvd, surfplatta eller spelkonsoll är bra att ha med som tidsfördriv. Papper och penna bör inte heller underskattas - en turnering i "tre i rad" kan vara underhållande för hela familjen.
Egen kudde är mysigt att få ha med sig och kan komma till användning både på planet och vid oförutsedda förseningar. Ofta går det att få låna en resefilt - perfekt att bygga koja av genom att hänga upp filten mellan ditt barn och framförvarande säte. Det blir mörkt och mysigt och lite lättare att somna.
När planet landat
Stressa inte av. Med barn + packning kan det vara smidigast att vänta i sätet tills de flesta andra gått av planen. Ni mäste ändå vänta på väskorna vid rullbandet så det är ingen stress...
TIPS TILL DIG SOM FÖRÄLDER
Strunta i alla eventuella blickar från irriterade medpassagerare när barnet skriker och inte vill sitta still. Kan du vara lugn så överför du ditt lugn till barnet.
Mammor som vill amma ifred kan göra som många mammor utomlands brukar göra när de flyger med bebis. De tar med en babyfilt som de fäster på ryggstödet framför, och på sidan av det egna sätet. På så sätt får man ett privat litet utrymme och kan amma utan att störas.
Tips for nattflygningar är att ta med en liten minilampa som kan fästas på boken. Läslampan över sittplatsen brukar vara ganska stark och är barnet känsligt för ljus är det praktiskt med en minilampa.
Tveka inte att fråga flygvärdinnan om hjälp när du t ex behöver gå på toaletten. Det är svårt att ta med barn in i det lilla utrymmet.
Packa ner ytt erkläderna i väskorna som skall checkas in. Det är bara jobbigt att bära på dem också. Packa dem sist i väskan så kan du bara öppna din väska och ta fram dem när ni kommer fram.
Trevlig resa!
Fler tips till dig som ska resa med barn
Planering är finemang när man reser med barn. Då kan ni alla koppla av och njuta mer av resan!