Alexandra är flygvärdinna och medlem på Barnsemester. Hon har rest kors och tvärs över hela världen i många år. Med sitt mammaperspektiv har hon undersökt och fått bra koll på hur barnvänliga olika flygplatser är, var man ska undvika att mellanlanda och hur man klarar resan smidigt.
Frågor:
1. Jag ska flyga med min bebis, har du bra tips för att flygresan ska gå bra?
2. Hur sent i graviditeten kan jag flyga?
3. Flygrädd dotter, vad kan jag göra, har du några tips?
4. Flygrädd son med ADHD, vad kan jag göra, har du några tips?
5. Ont i öronen vid start och landning, vad kan man göra?
6. Frågor från Felix, 5 år.
1. Jag är nybliven mamma till Elias och vi funderar på att flyga till Mallorca i sommar (då kommer han att vara 5 månader). Elias är vårt första barn. Jag är så orolig att han ska få ont i öronen när vi stiger. Finns det något jag kan göra för att flygresan ska gå bra?
Svar:
Det finns en del du kan göra. Undvik stress, det är det viktigaste. Ett bra tips är att åka till flygplatsen i riktigt god tid så att du inte behöver känna oro över att inte hinna hitta parkering, checka in barnvagnen, byta blöja osv. Om du kan hålla dig själv lugn, så känner din lille pojke sig trygg.
Be markpersonalen om att få gå ombord först, det brukar vara en självklarhet. Gillar din pojke välling kan du ta med vällingpulver och be om tevatten när maten serveras. Det blir mysigt för honom att ligga hos dig och dricka sin välling. Han blir mätt, belåten och nöjd, och kanske somnar han.
Det allra bästa sättet att undvika ont i öronen är att amma (eller ge dricka i flaska) vid start och landning. Generellt så får dock inte små barn ont i öronen om de inte är rejält förkylda eller bär på en öroninfektion vid resan. Känner man sig osäker på hur pass förkylt barnet är kan det vara lämpligt att låta en läkare kontrollera barnets öron innan resan.
Försök att inte börja amma (eller ge flaska) alltför tidigt, ibland får man intrycket av att man är på väg att bege sig upp i luften och så visar det sig att planet blir stående en stund och väntar på att få flyga. Om man då börjat amma eller ge dricka lite för tidigt så har barnet druckit färdigt just som man ska åka uppåt och då är det ju lite svårt att få dem att dricka igen.
Likaså vid landning; passagerarna och kabinen förbereds i god tid innan landning men oftast är det lite tid kvar tills man verkligen börjar nedflygningen. Så försök vänta tills planet verkligen lyfter/börjar gå ner innan du ger bröst eller flaska. Så att du säkert vet att intresset finns!
I övrigt gäller som alltid att ha några triumkort i bakfickan (stolsfickan!) vid start och landning då barnet måste sitta i knät och gärna blir lite otåligt. Favoritleksak, något prassligt att ta på eller liten bilderbok är alltid bra att ha. Tar barnet napp är detta så klart också ett bra verktyg för att infria en smula lugn och dessutom sug som motverkar onda öron!
Ta gärna med en liten plastpåse med extra nappar som är rena, många hamnar på golvet och då planet inte alltid är den renaste miljön kan det kännas skönt att ha en ren eller två till hands utan att man måste springa upp och köa till toaletten för att tvätta av.
Läs gärna artikeln om att flyga med barn och bebisar här på hemsidan där du finner fler tips om vad du bör ha med dig och hur man gör resan så smidig som möjligt. Läs mer här »
Vad gäller resan i stort så finns det några små tips som är bra att känna till och fundera över innan avresa. Jag brukar dock alltid säga till dem som frågar om vad man ska ta med sig att se det som att ni ska ut och campa! Tält och stormkök kan ni lämna hemma men ta med allt annat som ni skulle behöva för en natt i skogen! Man vet aldrig vad som finns ombord och inte heller när det behövs. Förseningar kan också inträffa och då är det skönt att kunna luta sig tillbaka och vara förberedd i stället för att få panik över hur blöjorna ska räcka eller om man fått med sig tillräckligt mycket gröt i handbagaget.
Ombyten för små barn och vuxna finns definitivt inte att få tag på ombord så det är bra att ta med. Men även mat, plastpåse, filt, lite leksaker etc. Det kan kännas tungt att behöva släpa med en massa saker (som maken ALLTID ser som onödiga!) men jag lovar att när man sitter där med diarré och kräk eller gråtande bebis så känns det väldigt skönt att man tog med de där 8 extra blöjorna och en ren t-shirt. Detta är så klart värsta scenariot men om det inträffar känns det inte så skräckartat om man är förberedd.
Ska ni ha med bilstol? Försök då få med den ombord utifall det skulle finnas plats för att använda den en stund under flygningen. Så får man lite avlastning under resan och kan kanske t.o.m njuta av en snabb måltid. En paraplyvagn som verkligen fälls ihop enligt paraplymodellen och inte tar mycket plats är väldigt bra att ha med sig om man vill försöka få med den ombord. På så sätt har ni tillgång till vagn direkt vid avstigning. En bärsele är annars att rekommendera. Om ni ska skicka större vagn så se till att den blir ordentligt förpackad innan den skickas på bandet. Annars finns stor risk att den går i sönder.
Mitt motto har alltid varit: man kan inte ha med sig för mycket! Och det har alltid fungerat bra även om ryggen tagit stryk under årens lopp...
Lycklig resa!
2. Min man och jag skulle vilja åka till Nice i södra Frankrike över en weekend i vår men problemet är att jag ska föda kring midsommar. Kan vi åka i maj, hur sent i graviditeten kan jag flyga?
Svar: Varje flygbolag har sina egna regler vad gäller graviditeter och flygning. Generellt gäller att man kan flyga till v. 34-36 (om man har en komplikationsfri graviditet samt inte väntar tvil lingar) på reguljära bolag.
Vissa flygbolag kräver dock en läkarintyg oftast från v. 28 även om de tillåter att man flyger ända till v. 36. Det bästa är att kolla med respektive flygbolag, tala med din barnmorska samt skaffa läkarintyg inför resan. Även om man skulle vara på gränsen, dvs precis under v. 28 eller även om intyg inte krävs så är det alltid bra att ha ett sådant med sig när man flyger som visar på vilken vecka man är i och att en läkare har godkännt flygresan. Vissa är större än andra och det är svårt för flygpersonal att avgöra ibland och då är det skönt att ha ett intyg med sig hellre än hamna i en situation där man ifrågasätts.
En annan sak som man bör ha i åtanke samt kolla upp vid graviditet och resor utomlands är försäkringen. Täcker er försäkring en eventuell tidig förlossning utomlands?
Lycka till!
3. Vår dotter är 11 år och har aldrig flugit. Nu har vi tänkt flyga till Thailand nästa vinter men vår flicka tvärvägrar, hon är så flygrädd (hennes 13-åriga syster är inte alls rädd). Ska vi aldrig kunna resa någonstans tillsammans? Vad kan jag göra, har du några tips?
Svar: Flygrädsla är väldigt vanligt och drabbar både unga som gamla, flygvana och första gångs flygare. Det finns många sätt man kan försöka lindra samt hantera denna rädsla. Långsiktigt kan man finna både litteratur och kurser i ämnet men om man talar så här på kort sikt och en första resa i hopp om att rädslan därefter minskar så finns det några råd att ge:
Låt er dotter prata om hennes rädsla, avfärda inte den med det gamla ”statistikpratet” om hur mycket farligare det är att åka bil eller hur få människor som faktiskt omkommer i flygolyckor. Försök i stället få henne att sätta ord på vad det är hon egentligen är rädd för och arbeta utifrån detta.
Hämta information om flygplan och flygresor tillsammans med henne. Hur flyger ett flygplan? Varför flyger de så högt? Vad är turbulens? Hur låter det när hjulen fälls in och ut? Se till att hon verkligen får en grundlig insyn i hur och varför saker och ting fungerar som de gör. Försök få upp ett intresse för flygplan och flygresor samtidigt som ni talar om rädslan, dvs fokus är fortfarande på det som skrämmer men kanske lite mer ur kunskapsletande perspektiv än enbart utifrån vad man är rädd för.
När ni beställer resan, be om platser långt fram i planet då det rör sig lite mindre där. Tala om för kabinpersonalen vid ombordstigningen om er dotters oro så att de kan finna lite extra till hands under flygninen och svara på frågor, hjälpa till i allmänhet samt göra flygningen så smidig som möjligt. Var inte rädda för att ställa frågor under flygningen. (Jag har under åren som flygvärdinna funnit att de flygrädda passagerare som pratar och frågar mycket verkar må bättre under resans gång och slappna av lite efter hand som de får svar på sina frågor.)
Ta med mycket underhållning som kan distrahera; tidningar, böcker, musik, godis etc. Försök framför allt att inte dela med er av egen oro utan avdramatisera så gott det går utan att för den skull avfärda hennes rädsla. Påminn om att det finns gott om personal på flyget som kan hjälpa till med att svara på alla frågor och att INGA frågor är dumma! Tala mycket om det ni ska göra på semestern, ha kataloger, planer etc framme och diskutera detta tillsammans under resan så hon kan påminnas om varför ni gör denna resan. Kanske finns det något som hon vill göra extra mycket? Detta kan kanske vara en morot i så fall. (Mutor är väl inte fel även en bit upp i åldrarna?..)
Förslagsvis kan ni börja med att hämta lite information på internet angående flygningar; det finns en hel del forum och länkar att finna om man slår på ”flygrädsla”. Fråga också det bolag ni bokat resan med om de har speciell information eller hjälp att tillgå.
Förhoppningsvis går det över med tiden eller t.o.m efter första resan och ni kan åka på många härliga resor tillsammans i framtiden!
4. Hej! Min bror bor i Orlando USA och vill att vi ska komma och hälsa på, men vi har en pojke som är 9 år och har ADHD. Han är mycket orolig och säger att han aldrig tänker flyga. Vad kan vi få för hjälp på flyget och hur kan vi göra för att han inte ska vara rädd för att flyga? Hälsningar Mia Granlund
Svar: Hej Mia!
En viss panik och ångest kan utbryta när man väl är uppe i luften och tycker att det känns innestängt. Detta är något som många andra människor också upplever, det är inte alls ovanligt men med ADHD tycks detta ibland upplevas starkare. Jag föreslår att ni tar kontakt med det flygbolag ni tänker resa med och talar med dem. Det är inte alltid informationen går fram på rätt sätt, varken från bolaget eller markpersonalen så tala alltid direkt med den personal som arbetar på flygningen också. Direkt vid påstigning. Tala om vad ni behöver och vad som kan underlätta, det är inte alltid lätt att veta hur och när man ska hjälpa till.
Stöter ni på hinder vid incheckning, bokning etc så skadar det inte att påminna om att alla drar fördel av att ni sitter bra och får en fungerande start från början. Som jag nämnt tidigare (se tidigare fråga ang flygrädsla) så gäller vid rädsla för att flyga framför allt att bibehålla lugn samtidigt som man inte avfärdar rädslan. Tala mycket om äventyret ni ska iväg på och se flygningen som en del av detta. Väl ombord så försök att hitta någon i kabinen som ni känner att ni kan få lite extra hjälp av och be dem gärna komma förbi då och då och prata en liten stund. Det brukar lugna och ger samtidigt en chans för er att ställa frågor och det fungerar också bra som distraktion.
Att distrahera är bra så ta med saker som är lite speciella; kanske en present, mycket att pyssla med, bärbar dvd-spelare om ni har tillgång till det, gameboy el dyl. Vid bokning be också om en plats långt fram i planet, helst först a raden och de yttre sätena där det är lite rymligare och minskar risken för att det upplevs som instängt. Finns det möjlighet (beroende på vilket bolag ni reser med, kostnad etc) så kanske det vore en god idé att dela upp resan och inte göra den i ett streck?
Viktigt är säkert också att ha kontakt med er läkare innan avresa för råd och hjälp.
Lycka till!
Alexandra
5. Hej Alexandra! Jag undrar över vad jag ska tänka på när jag ska resa utomlands med 2 barn på 12 år resp 13 år. De har aldrig rest utomlands tidigare. Vad gör jag om de får ont i öronen. Jag fick det en gång och det är hemskt. Hälsningar Susanne Andersson
Svar: Hej Susanne!
När det gäller flygresan beror mycket så klart på hur långt ni ska resa. Vid långflygningar finns ofta underhållning i form av filmer och musik men det kan ändå vara bra att ta med eget. Gärna läsmaterial om resan ni gör, planering för olika äventyr etc. Lite extra mellanmål även för barn i denna åldern är aldrig fel. Det finns så klart både mat och dryck ombord men man vet inte exakt när och vad man kan få och blir det kris är det bra att kunna fiska fram sådant som man vet att ens barn uppskattar. Även vid förseningar eller transport från flygplatsen är det väldigt bra att ha lite extra proviant med!
Vad beträffar ont i öronen så brukar detta inte inträffa om man inte är förkyld. Har något av barnen (eller du själv) varit förkyld en tid före resan så kan det vara bra att kontrollera öronen hos läkaren innan avresa bara för att vara på den säkra sidan.
Vid start och landning är det alltid bra att suga på en karamell, dricka eller äta något och på så sätt tryckutjämnar man varje gång man sväljer. Har man en liten förkylning på gång är det bra att ge nässpray strax innan start och landning och man kan även ta avsvällande medicin om man är dålig men ändå måste flyga. Det finns t ex något som heter Sinova som säljs receptfritt på apoteket.
Ett eget litet reseapotek är definitivt att rekommendera! Stoppa ner lite alvedon, nässpray, salva av typ Xylocain, plåster etc. Även sådant finns på flyget men det är aldrig en garanti att det inte tar slut eller att man kan få det just när man som bäst behöver det och det skadar ju inte att ha med även under själva semestern.
I övrigt gäller att engagera dina barn i resan så mycket som möjligt. Gör allt till ett spännande äventyr, även själva transporten, dvs flygresan. Ta reda på lite information om flygplan (om det finns intresse!), om flygplatsen etc.
Jag hoppas ni får en härlig resa!
Alexandra
6. Hej Alexandra! Jag heter Felix och är 5 år. Jag älskar flygplan. När jag blir stor ska jag köra plan och rymdskepp. Tycker du att det är roligt att köra ett flygplan? Kan du styra ett flygplan? Jag ska flyga till Spanien i sommar. Får man gå in och hälsa på kaptenen som kör?
Svar: Hej Felix! Vad kul att du ska ut och flyga!
Jag själv kan inte styra ett flygplan men min man är pilot och flyger stora flygplan som kallas Airbus 340 på ett flygbolag som heter Emirates Airlines. Han tycker det är väldigt roligt att arbeta som pilot och flyger över hela världen.
Flygvärdinnorna ser till att du och din familj hittar rätt plats i planet, får mat och dricka och finns när ni behöver hjälp ombord. Det är kaptenen och hans styrman som flyger själva planet från cockpit.
Tyvärr finns det nya regler på vissa bolag som säger att man inte får ta emot besök i cockpit under flygningen. Jag tycker du ska fråga när ni kommer ombord om det finns möjlighet att få komma på besök. Om det inte går kanske du kan få komma in och titta efter landning om ni väntar med att gå av tills de andra passagerarna har gått av, då brukar de vara färdiga med arbetet i cockpit och du kanske kan få kika in en sväng! Rita gärna en teckning innan eller under flygningen och skriv en rad till piloterna så blir de glada och kan kanske ta emot besök om det går.
Jag tycker också du ska be din mamma eller pappa om en liten anteckningsbok som du ska kalla ”Felix logbok”. En sådan har alla piloter och i den kan ni skriva och berätta om varje flygning du har gjort.
Hoppas ni får en härlig semester i Spanien och lycka till med pilotplanerna!
Alexandra