Oavsett vilket handikapp ditt barn har är han eller hon välkommen till Kids Skicamp i Åre. Här finns flera typer av skidåkningstekniker och många roliga kringaktiviteter. Alla barn är med utifrån sina egna förutsättningar.
Totalskidskolan
Anders Ohlsson skadades i en trafikolycka när han var ung och har med stort engagemang byggt upp skidskolan tillsammans med sina vänner.
De håller till i Åre och välkomnar alla barn med handikapp till en upplevelse de (och föräldrarna) aldrig kommer att glömma! Programmet under kidsveckorna är sammansatt för att det ska passa åkare från 7 år.
Totalskidskolan är en förening. Läs mer på totalskidskolan.se
Sitski
Vilka barn kan prova?
Alla barn med handikapp är välkomna. En komplett vinterlovsvecka med skidskola är basen, sedan kompletteras den med skojiga sidoaktiviteter.
Grupperna brukar få prova lite av varje, det kan till exempel vara att pimpla fisk, åka miniskoter, hundspann, renrajd och pulkaåkning. Skidlärarna organiserar veckan och är med barnen hela tiden när det är aktiviteter. Under veckan hinner barnen få många nya kompisar, och många ses igen när de kommer tillbaka året därpå.
Skicart
Stående utförsåkning
Vad passar mitt barn?
Det finns flera sorters utrustning att välja mellan och den anpassas efter barnets behov och förutsättningar.
SITSKI
Sitski passar barn som har:
• bra sittbalans
• en låg skada på ryggraden
• dålig eller ingen gåfunktion
• hög skada och bra armstyrka
När man åker sitski svänger man med hjälp av kroppen och med de två kryckstavarna. Sitskin kan förses med ett ryggstöd med korsett för barn som har sämre sittbalans.
Utrustningen anpassas efter barnets behov och alla nybörjare får naturligtvis en egen skidlärare som visar, uppmuntrar, hjälper och hela tiden ser till att allt går som det ska. Så småningom kommer barnet att kunna ge sig ut på egen hand i pisten. Det är härligt att se.
SKICARTSkicart passar barn som har
• dålig sittbalans
• svag eller ingen armsträckarfunktion
• hög skada på ryggraden
Skicart styr man med spakar, pedaler eller skaklar som förs av en medåkare. Skicarten ställs in och anpassas efter varje barns handikapp och behov. Även för skicartåkarna gäller att de som är nybörjare får en egen skidlärare som hjälper till och uppmuntrar. Det får alla. I slutet av kursen kan barnet göra ett licensprov för att bli godkänd som skicartåkare.
STÅENDE UTFÖRSÅKNING
Stående utförsåkning passar barn som
• går bra
• går med hjälp av gåskenor
• är synhandikappat
• är utvecklingsstört
Barnets skidor och bindningar anpassar efter just det barnets behov. Det går bra att åka utför med bara en stav, eller med kryckstavar. En kryckstav ser ut som en krycka med en skida nedtill.
Vad kostar det?
Det kostar ungefär lika mycket att gå på den här skidskolan som det kostar att gå i en skidskola för barn på någon av de stora skidorterna.
Tanken är att de merkostnader som finns, pga att varje nybörjarbarn har en egen skidlärare, dyr specialutrustning m m inte ska belasta familjens plånbok. Det är möjligt tack vare sponsorer, arvfondmedel, andra fondmedel, projektbidrag, utvecklingsstöd med mera. Deltagarnas egna avgifter minskas med cirka 40%.
Totalskidskolan är en förening som drivs utan vinstintresse och med deltagarnas bästa för ögonen. Tanken är att det inte ska vara dyrare för en handikappad att resa till fjällen och gå i skidskola än det är för andra.
Om skidlärarna
Skidskolans skidlärare återkommer år från år. Några kommer med bakgrund från den traditionella skidskolan, andra som erfarna och drivna skidåkare med Totalskidskolans egen utbildning i funktionell skidåkning i ryggsäcken. Varje säsong startas med en internutbildning där bla sjukvård och annan specialkompetens uppdateras.
Tips: Är du småbarnsförälder i rullstol? Smarta tips som underlättar vardagen med små barn »