Klä er rätt i vinter!
Annons
Hur ska man klä sig?

Så håller du familjen varm i vinterkylan

Det bästa tipset är 3-lagerprincipen. Ta på ett underställ som håller dig torr, ett mellanlager som håller dig varm, och sedan ytterplagg.

Hundfjället
Tips! Det är lättare att känna igen sitt barn i skidbacken om du väljer färgstarka eller mönstrade kläder. Eller sätt på barnet en reflexväst!

Underställ
Närmst huden bör man ha ett underställ. Underställets uppgift är att leda bort fukten och hålla dig torr närmast kroppen.

Mellanlager
Mellanlagret ska bygga upp värmen och isolera mot kylan. En fleecetröja fungerar bra.

Ytterplagg
Det yttersta lagret ska fungera som en sköld mot vind, regn och kyla. Det bästa att ha på sig när man busar i snön är ytterkläder i ett vind- och vattentätt material.

Många overaller, termobyxor, vantar och mössor är fuktavvisande. Det finns också dyrare alternativ som är helt vattentäta, exempelvis GoreTex.


Hundfjället
Tips! En tunn så kallad "rånarluva" är skön för ditt barn och kostar inte mycket. Den är lagom varm under hjälmen, pannan täcks, halsen täcks och blir det riktigt kallt kan man dra upp den över hakan.

Huvud, händer och fötter
Var aldrig kall om huvudet, händerna eller fötterna. Sätt på en varm och go mössa när du ska ut i kylan, och tänk på att den ska täcka öronen och pannan ordentligt.

Mössa och rånarluva
En vanlig mössa under skidhjälmen blir ofta för varmt och klumpigt. Vi på Barnsemester.se vill gärna tipsa er om att istället använda "rånarluva" under hjälmen (se bild). Den är smidig och skön att dra över haka, kinder och panna när vinden biter.
Tips! Tänk på att skidorternas skidshopar tar 100-200 kr för en rånarluva. Hemma i sportaffärerna kostar de bara 49-99 kr.

Fingervantar eller tumvantar?
Satsa på ett par bra vantar. Är de inte vattentäta så impregnera dem, då håller de sig torra längre. Ombyte är skönt att ha med sig. Tumvantar är varmare för fingrarna än fingervantar.

Vinterkängor
Gympaskorna må vara favoritskorna i alla väder, speciellt för stora skolbarn, men kylan kryper upp genom den tunna sulan. Ett par vinterskor med varm sula är rätt plagg i snö.

Vad betyder att "ett plagg andas"?
Att ett plagg andas betyder att det släpper igenom fukt och låter den avdunsta. Bomull andas inte så bra, det suger istället åt sig fukten och håller det kvar i plagget. Polyester däremot andas bra, och släpper igenom fukten.


Villes Vantar
Skönt klädd för en dag i backen!

Impregnering
Impregnering är ett medel som gör tyget fuktavvisande, och håller oss torra längre. Tänk på att:

  • Allt eftersom plaggen används och tvättas nöts impregneringen, därför måste man impregnera om sina ytterkläder regelbundet om man vill hålla sig torr.
  • Välj rätt impregnering. Har du ett bra plagg som andas, ska du ha en impregnering som inte täpper igen porerna (finns att köpa i sportaffärer).
  • Man kan tvätta in impregnering i plagget, men det enklaste är att spraya. Du kan spraya lite extra på de ställen som är mer utsatta, ex knä och stjärt.

Tips: Fråga personalen i butiken om plagget är vattenavvisande eller vattentätt. Avvisande = tål lätta skurar. Tätt = tål rejält med regn och lek i snö.

 

Ordista

Bretex
Vatten- och vindavvisande samtidigt som det släpper ut kondens från kroppen.

 

Bävernylon
Vattenavvisande tyg i 50% bomull och 50% nylån. Slitstarkt. Används ofta i overaller till små barn.

Cordura
Extra slitstarkt material. Används som förstärkning på särskilt utsatta ställen.

Dry Comfort XT
Extra mjukt och följsamt andas-material för skalplagg och vinterkläder. Materialet är vatten- och vindavvisande och släpper ut kondens från kroppen.

Fleece
Fleece är ett konstfibertyg (100% polyester) med ruggad yta. Materialet tål inte hög värme och skall inte torkas i tumlare. Microfleece är en tunnare variant av fleece. Fungerar bra som ett mellanlager (dvs mellan jackan och understället).

Goretex
Goretex är vattentätt samtidigt som det andas och det skyddar även effektivt mot vind. Kläder med Gore-Tex kostar ofta lite mer, men man har då också garanti från GoreTex att plagget ska vara vattentätt ialla väder.

Reimatec
Reimatec  är vattentätt samtidigt som det andas och det skyddar även effektivt mot vind.

Thinsulate
Thinsulate är ett isolerande lättviktsmaterial som ger värme trots att det är extremt tunt och smidigt. Det håller värmen bättre bra, särskilt när det är fuktigt, vilket gör att det är speciellt lämpligt för aktiva sporter som skidåkning.

Underställ
Tunnare tröja och byxa i material som polyester eller ull, vilket transporterar bort kylande fukt.

Windstopper
Vatten och vindavvisande material som andas.

Ha det så trevligt i snön!


Av: · · Senast uppdaterad 2020-02-26
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se