Krav gällande pass och visum för din resa
Annons

Krav gällande pass och visum för familjens resa

Det är mycket viktigt att du undersöker samtliga krav gällande pass och visum samt vaccinationsriktlinjer för de länder ni ska resa till (och igenom). Ibland kan handläggandet av nödvändiga resehandlingar dra ut på tiden så var ute i god tid.

Det är du som resenär som har ansvaret att ta reda på vilka regler som gäller för ditt pass och om du behöver ett visum.

Pass

 

Pass

Sverige är med i den nordiska passunionen vilket innebär att vi inte behöver visa pass eller annan legitimationshandling i de nordiska staterna: Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Detta gäller även barn under 18 år i resande med föräldrar eller sällskap med annan vuxen.

 

Ska man köra bil behövs såklart körkortet men även om man transporterar sig runt på andra sätt rekommenderar vi att man har id-kort eller körkort med för situationer som inte har med gränskontroll att göra, exempelvis bankuttag, poliskontroll med mera.

För resor i länder som är med i Schengenområdet kan man välja mellan att ta med sig pass eller ett nationellt id-kort som går att beställa av polisten. Vanligt körkort eller id-kort duger inte som id-handling här. Passkontroll sker enbart i undantagsfall men du måste ändå alltid vara beredd att legitimera dig.

Schegenområdet är nästan hela EU + ett par länder till. Schegenområdet »

En bra tumregel är att passets giltighetstid alltid ska sträcka sig sex månader längre än datumet för er planderade hemresa. Vid resor inom Schegen räcker det oftast passet är giltigt till och med sista dag i landet men många andra länder har sex månadersgränsen.

Vid resa till USA krävs även att passet är maskinläsbart. Vissa länder kräver även att passet har minst en eller ett par tomma sidor (till deras stämplar). Passet ska alltid vara i bra skick så kontrollera i god tid att ingen sida i passet på något sätt är skadad. Ett pass som är trasigt är inte giltigt.

Även barn och bebisar behöver ha ett eget pass. Så fixar du pass till barnen »

 

Visum och inresetillstånd

Ett visum är ett tillstånd som du som resenär behöver för att få lov att resa in i vissa länder under en tidsbegränsad tid. Tiden som ditt visum är giltigt varierar får land till land och det kan vara höga böter och andra straff om man överträder den tiden. Ditt visum är endast giltligt tillsammans med ditt pass.

 

Svenska medborgare behöver inget visum inom Schegenområdet men det krävs för inresa till vissa andra länder och det är ditt eget ansvar som resenär att kolla upp reglerna och fixa eventuella visum i god tid innan resan.

Reglerna för visum skiljer sig mycket mellan olika länder, både var du skall ansöka om det till hur lång tid det tar för att du skall få ditt visum beviljat. I de flesta fall måste ansökan ske innan du anländer till det tänkta landet men det finns även länder där det går bra att ansöka när du väl är på plats. Dubbelkolla innan ni reser så inte hela familjen blir haffad av gränspolisen som inte släpper in er i landet.

Passinformation på förhand
Lokala myndigheter i Dominikanska republiken, Mexico, Trinidad och Tobago och Kuba kräver passinformation på förhand från passagerare. Även myndigheterna i USA kräver dessa uppgifter från dig som ska resa till Mexiko eller Kuba då du kommer att flyga över amerikanskt luftrum.

ESTA och ETA
Både USA och Australien kräver båda att man har godkända inresetillstånd för att resa in i landet, även om man enbart mellanlandar.

Dessa måste vara godkända och klara INNAN man går på planet. Ansökan görs och betalas elektroniskt. Observera att handläggandetiden av inresetillstånd kan ta upp till 3 arbetsdagar så se till att vara ute i god tid.

Utlänskt pass / utländskt ursprung
För resenärer med utlänskt pass kan andra regler gälla och det kan även i sällsynta fall vara så att en svensk medborgare med utländskt ursprung inte har automatiskt har inreserätt till ett land.

 

Snabbguide

 

Visum/inresetillstånd krävs bland annat till följande länder. De som är markerade med en Alla kräver att visum ordnas i god tid innan avresa. De som är markerade med En del tillåter svenska medborgare att ansöka på gränsen/flygplatsen. Klicka på respektive land för att läsa mer.

OBS! Reglerna för visum ändras konstand, dubbelkolla med ditt resebolag när du bokar din resa.

 

Land/område Visum
Australien En del
Bali En del
Burma En del
Dominikanska republiken En del
Egypten En del
Förenade Arabemiraten (Dubai) En del
Indien En del
Jordanien En del
Kanada En del
Kap Verde En del
Kenya En del
Kina En del
Maldiverna En del
Mexiko En del *
Oman En del
Seychellerna En del
Sri Lanka En del
Tanzania En del
Thailand En del
USA En del


* Turistkort till Mexiko delas ut på flyget. Däremot krävs det passinformation till myndigheterna i USA på förhand då flyget går över amerikanskt luftrum.

 

För dig med hund

Inom EU är det oftast inga problem att ta med sig hunden och numera finns det egna EU-pass till vovvarna. Men att resa med hund kräver en del planering och även här gäller det att vara ute i god tid med vaccinationer och hålla reda på vilka krav som ställs i andra länder och vid hemkomsten. Ta med hunden utomlands »

 

OBS! Pass- och visumskrav för världens länder ändras kontant, dubbelkolla alltid med researrangören i god tid innan avresa eller kika in på Visumservice.se för aktuella visumregler för just din destination. Visumregler och ytterligare information finns på Utrikesdepartementets webbplats.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-10-24
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se