Plocka blåbär
Annons

Plocka blåbär!

Chansen att även en nybörjare hittar blåbär är stor eftersom blåbärsris finns över hela Sverige. Så klä på ungarna lämpliga skogskläder och ge er ut i skogen. När ni kommer hem kan ni baka en smarrig blåbärspaj!

Blåbär
Chansen att hitta blåbär är stor, även om du är nybörjare

När?

Blåbären börjar mogna i slutet av juli och kan plockas fram till den första frosten kommer.

Var?

Blåbär finns i vuxen granskog och gles skogsmark. Ett bra bärställe kan man återvända till flera säsonger i följd eftersom blåbärsriset lever i många år.

Barnsemester tipsar: Har du tur och hittar ett riktigt bra blåbärställe, lägg in det i en GPS så hittar ni tillbaka nästa år!

Enkelt?

Chansen för nybörjare att hitta bra med blåbär är stor - blåbärsris finns i hela Sverige.

Vad behöver man?

Det går förstås att plocka blåbär med fingrarna, men det går långsamt. Ta istället med en bärplockare (se bild till höger) och en hink. Bärplockaren drar man genom bärtuvorna, bären lossnar och ramlar ner i behållardelen. Räfsan tömmer du med jämna mellanrum över i en hink.

OBS! Glöm inte stövlar, heltäckande kläder och myggmedel.

Tips!

Roligast och enklast att plocka är när det är torrt i skogen eftersom blöta blåbär lätt mosas. Lägg bären i en hink (inte i en plastpåse, det förstör bären).

Pssst... När du ska ut och plocka bär med förväntansfulla barn är det ett smart drag att ge sig ut och reka området dagen innan. Mycket bär = lyckad familjeutflykt :)

Kan man frysa in blåbär?

Javisst! Frys in blåbären så fort du kommer hem från bärplockningen. Skölj, plocka bort blad och pinnar och frys.

Tips: frys in i flera plastlådor i olika storlekar. När du senare vill baka, göra sylt eller en paj tar du fram en förpackning med lagom mycket bär.

Visselpipa i skogen

Man vill inte tänka på det. Men det finns förstås en risk att komma ifrån varandra ute i skogen. Häng en visselpipa i barnets kläder. Berätta för ditt barn att visselpipan hörs jättelångt i skogen, och att den är en bra hjälp om ni skulle komma ifrån varandra.

Ta med er: En fulladdad mobiltelefon, vatten och något att äta, karta och kompass, visselpipa. Häng visselpipan i ditt barns jacka och lär barnet att vissla i pipan om det skulle komma ifrån dig. Ta också med en reflexväst i ryggsäcken, ta på den ifall ni går vilse. Enligt polisen är chansen dubbelt så stor att en räddninghelikopter hittar er om ni bär reflexvästar. En ficklampa är ovärderlig om det blir mörkt.

BLÅBÄRSSYLT  - se så enkelt!

1,5 liter (ca 1 kg) blåbär
Saften av 1 citron
8 dl strösocker

Lägg blåbären i en gryta. Häll i citronsaften. Låt småkoka tills bären är mjuka. Blanda ner sockret. Småkoka tills sylten tjocknar, cirka 30–35 minuter. Låt svalna och häll i glasburkar.

Tips 1:Diska glasburkarna rena i diskmaskinen. Det är viktigt att de är 100 % rena, då slipper du mögel i burkarna efter en tid.

Tips 2: Eller frys in sylten i små plastaskar och ta fram till varje tillfälle. Garanterat utan mögel.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-22
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se