Plocka svamp
Annons

Allt du behöver veta för att lyckas på svamputflykten!

Fram med ungarnas gummistövlar och ge er ut i en granskog eller bokskog ett par timmar. Får barnen se en bild på hur en kantarell ser ut så dröjer det inte länge förrän de hittar en, och sedan är hitteleken igång.

Svamp
Kantarell är en av de vanligaste svamparna att plocka i Sverige.

När?

Olika svampsorter har olika perioder på året då de är lättast att hitta, men vanligtvis är sensommar till höst svampsäsong.

Var?

Svamp kan man hitta lite var som helst, till exempel i gran- och bokskogar.

Barnsemester tipsar: Har du tur och hittar ett riktigt bra svampställe med mycket svamp, lägg in det i en GPS så hittar ni tillbaka nästa år!

Vad behöver man?

Svamp kan man plocka med fingrarna, men ha gärna med en kniv så att du kan grovrensa den redan i skogen. Det finns speciella knivar med en liten borste i ena änden att rensa bort jord och löv med.

Det absolut bästa man kan plocka svamp i, är en stor rymlig korg. Platspåsar är ett stort NEJ, eftersom svamparna blir varma och fuktiga där och bakterier och mögelsvampar frodas.

Tips: Låna en svampbok på biblioteket, gärna en med många tydliga bilder. Visa barnen vilka svampar ni ska leta efter.

Ta med er: Man vet aldrig, och det är lätt att komma vilse. Så ta med en fulladdad mobiltelefon, vatten och något att äta, karta och kompass, visselpipa. Häng visselpipan i ditt barns jacka och lär barnet att vissla i pipan om det skulle komma ifrån dig.

Ta också med en reflexväst i ryggsäcken, ta på den ifall ni går vilse. Enligt polisen är chansen dubbelt så stor att en räddninghelikopter hittar er om ni bär reflexvästar. En ficklampa är ovärderlig om det blir mörkt.

Enkelt?

De flesta svampplockare känner bara till några få svampsorter och behöver kanske inte så många plockningsråd om man håller sig till dessa.

Plocka enbart svampar som du känner igen som ätliga. Ta bara svampar som känns fasta och friska, och skär bort det maskätna. Låt gärna bli de minsta svamparna, så de får växa till sig ett tag till.

Svamp är en färskvara och ska rensas och beredas samma kväll som man plockar den. Spara helst inte svamprätter i kylskåp mer än en dag.

Svampbok?

Det finns ett stort utbud av svampböcker, här är några goda råd till dig som ska köpa eller låna en bok:

  • Boken bör ha många, stora och tydliga bilder.
  • Beskrivning på svampens dubbelgångare.
  • Information om svamparna är ätliga eller giftiga.
  • Skriven efter vår svenska svampflora.

OBS! Även om en svampbok kan vara kul att ha, så plocka aldrig svamp direkt efter den. I böckerna finns kanske 100 svampar beskrivna, men i verkligheten finns det tusentals olika. Så man kan aldrig vara helt säker på att just den arten man hittat finns med i boken.

Lätt att laga!

Stekta kantareller på en smörgås är så gott så gott. Tänk på att svamp steker man med en nypa salt i riktigt smör, inte i margarin.

Svampar innehåller mineraler och faktiskt också lite D-vitamin. Om svampen ska frysas så förväll den först i sitt eget spad, med en tesked salt per liter svamp.


Av: · · Senast uppdaterad 2019-08-22
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se