Annons

Sommaräventyr i franska alperna för dig med barn 12-18 år

I franska alperna satsar de på roliga och hisnande aktiviteter för familjer med skolbarn och tonåringar. Det blir en skön bensträckare efter en lång bilresa, och ett minne ni aldrig kommer att glömma! Barnsemester har varit där och provat aktiviteterna.

Annecy

Det här området ligger som ett perfekt stopp på vägen för alla er som ska bila till franska sydkusten. Lättast att ta sig till sjön Lac d’annecy och bergsområdet Massif des aravis från Sverige är via Geneve som ligger ca 35 km från Annecy.

Sportiga utmaningar i franska alperna

Man klättrar hela familjen längs leder där rep, stegar och gångbroar är väl förankrade i berget.

Ska ni köra till franska sydkusten, och har sportiga barn i skolåldern eller tonåren? Då kan vi tipsa er om paradiset för sportaktiviteter och dessutom ett underbart vackert område att stanna vid: sjön Lac d’annecy och bergsområdet Massif des aravis. Lättast att ta sig dit från Sverige är via Geneve som ligger ca 35 km från Annecy.

Bra att veta: Aktiviteterna är förstås fysiskt ansträngande men en normaltränad person klarar av dem. Skolbarn och tonåringar som är vana vid att sporta och pigga på äventyr kommer att ha riktigt kul.Paragliding

Paragliding, ingen åldersgräns
Här i Annecy flyger både vuxna, barn och ungdomar paragliding. Barnsemesters reportrar provade och sa "Det var helt fantastiskt, vi måste få göra det igen!"

 

Paragliding

Det var här i sluttningar runt Annecy som paragliding föddes 1978, och idag är orten ett världscentrum för sporten. Man flyger tandem med någon av världens mest rutinerade instruktörer och har man tur och får rätt termikvindar kan man vara uppe i flera timmar. Barnsemester.se har provat och det var en fantastisk upplevelse!

 

Vad kostar det? Från ca 45 euro/person beroende på arrangör och tid i luften.

Även för barn och ungdomar? Ja, det finns ingen åldersgräns för aktiviteten eftersom det är en tandemflygning. Du och ditt barn/din tonåring kan känna efter på plats om ni vill prova.

Bra att veta: Man flyger alltid tandem tillsammans med en rutinerad och professionell instruktör, och det finns många sådana här. Annecy är ett världscentrum för paragliding.

http://www.legrandbornand.com/
http://www.laclusaz.com/
http://www.pays-de-faverges.com/
http://www.rivepleinsoleil.com/Paragliding

Mountainbike, lagom från 12 år
Man hyr mountainbikes och tar med dem i liften upp på berget, sedan cyklar man ner i egen takt.

Mountainbike

Flera skidorter erbjuder uthyrning av mountaibikes. Man tar med sig cykeln på liften upp i backarna (där man normalt åker skidor på vintrarna) och kommer till höjder uppemot 1800 -2000 meter.

Därefter cyklar man ner längs märkta leder. En cykeltur på uppemot 800 meters fallhöjd med fantastisk utsikt och ett äventyr längs steniga, gropiga och smala kostigar och alpvägar. Tricky – men kul!

Vad kostar det? En enkeltur i liften kostar ca 4-5 euro för vuxna och ca 3,5 euro för barn. Cykelhyran är cirka 7 euro per timme eller en heldag för cirka 23 euro.

Bra att veta: Mountainbike kallas förkortat för VTT på franska.

http://www.streetvtt.com/
http://www.laclusaz.com/


Foto:   Annecy Turistbyrå, C.Bruneet
Äventyrsparker, lagom fr 12 år
Roligt för barnfamiljer som gillar att ta i fysiskt. Här klättrar man, kastar sig i lianer och balanserar högt ovanför marken. Säkerheten är rigorös och alla har selar med karbinhake.

Äventyrsparker

Det är populärt med äventyrsparker i det här området. Man går på lina och repstegar mellan kraftiga träd 10 meter ovan marken, slänger sig i lianer och åker ner för vajrar uppemot 120 meter. Tjohoo!

Vad kostar det? Mellan 5-20 euro för vuxna och 4-13 euro för barn.

Även för barn och ungdomar? Äventyrsparkerna är häftiga, så de ska inte jämföras med vanliga ”Tarzanstigar” på svenska sommarland.

Man är högt upp i luften (upp till 10 meter) och det kräver lite mod – men törs dina barn att åka en stor bergochdalbana på ett nöjesfält så kan de nog våga detta också.

Det finns olika svårigheter beroende på barnets längd. För den svåraste banan måste barnet vara minst 1,40 cm lång. Vi tycker att aktiviteten passar modiga barn från cirka 12 års ålder.

Bra att veta: Alla har säkerhetselar med karbinhake, och säkerheten är rigorös. Viktigt att ha bra skor, exempelvis riktigt bra gympaskor med strumpor i.

http://www.foret-aventure.com/
http://www.aravis-aventure.com/


Foto:   Annecys Turistbyrå, C.Haase
Vandra/klättra, ingen åldersgräns
Man kan vandra enkla vandringar och prova tuffa klättringar. Utbudet är stort och arrangörerna många.

Vandring/klättring

Vandring och klättring är populärt här i alperna. Man tar en lift upp och vandrar uppe på berget för att sedan ta sig tillbaka ner till dalen - en populär och billig vandring som passar bra när man h ar barn med sig. Det finns mer avancerade utflykter för vuxna.

Klättring på Via Ferrata (betyder järnvägen på latin) innebär att man klättrar uppför berg längs leder med rep, stegar och gångbroar förankrade i berget. Även om allt är förberett och säkert får man en svindlande upplevelse. I Frankrike har man ett klassificeringssystem från nybörjare till avancerad klättring. Rådgör med arrangören vad som passar dig och din familj. Nivåskillnaden under klättringen ligger mellan 300-600 meter och beräknad tid är mellan 2-6 timmar beroende på bana.

Vad kostar det? Kostnad för klättringen beror på banans svårighetsgrad och startar på 51 euro. Pris för en grupp på max 5 personer är 152 euro + 10 euro per person.

Även för barn och ungdomar? Javisst, åldersgränsen är 13 år.

http://www.compagnie-guides-aravis.com/
http://www.montemedio.com/
http://www.annecyguidesmontagne.com/
http://www.alpinaventure.com/
http://www.takamaka.fr/
Canyoning, åldersgräns 13 år
Det låter förstås livsfarligt men det är oerhört populärt här i Annecy. Gå in och titta på arrangörernas hemsidor så får ni en bra bild av vad canyoning innebär.

Canyoning

Det här är klättring nedför vattenfall – vad sägs om det! Klättringarna arrangeras i grupper om minst 5 personer och man är ute i mellan 2,5-4,5 timmar beroende på arrangemang och svårighetsgrad.

Vad kostar det? Mellan ca 50-100 euro per person beroende på typ av bana. I priset ingår våtdräkt, selar och hjälm. Ingen tidigare erfarenhet krävs men man ska förstås vara simkunnig.

Även för barn och ungdomar? Ja, åldersgränsen är 13 år. Barn under 16 år måste ha sällskap av en vuxen.

http://www.montemedio.com/
http://www.alpinaventure.com/
http://www.takamaka.fr/
http://www.compagnie-guides-aravis.com/


Sommarrodel

Sommarrodel kan hela famijen prova, det finns ingen åldersgräns. Tjohoo vad det går undan!

Summer tobogan (Sommarrodel)

Det finns tre banor i området. Två finns i La Clusaz, i bergen ovanför Lac Annecy, och båda är 800 meter långa. Den andra finns i Au Semnoz och den är 850 meter lång.

Vad kostar det? En tur inklusive lift kostar 4,20 euro. Det finns flerturshäften där priset per tur sjunker.

Även för barn och ungdomar? Javisst, här kan hela familjen vara med, det finns ingen åldergräns.
http://www.laclusaz.com/
http://www.lasambuy.fr/

Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-15
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2023 Barnsemester.se