Det finns massor av olika saker att göra på sportlovet. Några åker till fjällen eller alperna på skidsemester, andra åker till värmen för sol och bad. Många väljer att prova någon rolig sportlovsaktivitet, kanske åka skridskor eller gå på badhus. Här har vi samlat de bästa tipsen för vad kan man göra på sportlovet!
Sumobrottning med bästa kompisen, det är en riktigt härlig sportlovskul aktivitet och ett bra sportlovstips!
Hemma-semester
De allra flesta barnfamiljer väljer att stanna hemma i Sverige under sportlovet, och familjeattraktionerna har ofta både extraöppet och roliga aktiviteter på gång. Har du skralt med pengar eller inte alls vill åka iväg finns det ändå massor av bra saker att hitta på!
Gillar din familj djur? Planera in en heldag på en härlig djurpark.
Museer har massor av roliga aktiviteter för barn, exempelvis Tekniska museet i Stockholm.
Kommunens sportlovsprogram
Kommunerna runt om i landet erbjuder tillsammans med olika föreningar ett stort utbud av aktiviteter för dig som är ledig. De brukar dela ut en broschyr med aktiviteter och öppettider till barnen i skolan. Vissa lokaltidningar skickar även med den som bilaga. Oftast finns alla aktivteterna även listade på kommunens hemsida.
För dig som gillar djur
De flesta djurparker har öppet året om, och ofta extraöppet och roliga aktiviteter på sportlovet. Det samma gäller för landets tropikarium och akvarium.
Lek och bus
Sveriges alla lekland har självklart också öppet under sportlovet och med Barnsemesterkortet erbjuder många av dom rabatt på entrén eller fri fun slush!
Skridskoåkning
Allmänhetens åkning är i full gång på flertalet ishallar runt om i landet. Ta med en mysig fika med varm choklad och bullar så orkar ni ha roligt längre.
Äventyrsbad och simhallar
Älska ditt barn att bada? Planera in ett besök på någon av alla landets äventyrsbad eller simhallar.
Upptäck och utforska
Planera in ett besök på någon av alla landets Science Center eller museum. Många av de statliga museerna fick fri entré den 1 februari 2016.
Filmkväll
Flera biografter anordnar under sportlovet biomys med härliga barnfilmer både på dag och kväll.
Tips: Det går minst lika bra att anordna filmkväll hemma. Hyr en film, dra ner persiennerna, poppa popcorn till hela familjen och mys!
Minisemester
Passa på att prova en eller ett par familjeaktiviteter en bit bort och lyxa till det med att ta in på hotell eller vandrarhem en natt.
Skidsemester
Sportlovet förknippas av många med skidsemester av olika slag och både de svenska fjällen och alperna lockar massor av barnfamiljer varje år.
Alperna eller de svenska fjällen? Vi listar plus och minus!
Alperna eller de svenska fjällen?
Funderar du på om ni ska åka till alperna eller de svenska fjällen? Vi hjälper dig välja genom att lista plus och minus, så att du lättare kan göra ett bra val som passar just din familj. Fördelar och nackdelar »
Tips inför skidåkningen
Här på Barnsemester hittar du även andra tips inför skidsemestern. Som exempelvis hur du enklast lär lillan åka skidor, hur det fungerar på en fjällstation och om man kan campa i snön. Tips och inspiration inför skidsemestern »
Sportlovsveckorna är några av årets mest populära i resbranschen.
Solsemester
Sportlovsveckorna är några av årets mest populära i resbranschen och många flyg har varit fullbokade sen i höstas. Men det finns fortfarande hopp om lite sol och värme lagom till sportlovet.Ett tips för att komma iväg ännu billigare är att kolla på flygavgångar från olika flygplatser. Eftersom inte alla har sportlov under samma vecka kan resorna bli billigare om du väljer att ta dig till en annan del av landet.
Storstadssemester
Större barn och tonåringar brukar uppskatta en storstadssemester. Kanske kan ni lyxa till det med en kortvecka i New York eller London med både shopping och sevärdheter. Fler tips »
När är det sportlov?
Sportlovet brukar infalla mellan vecka 7 och 12 och varar i en vecka. På orter där lovet äger rum i februari kallas lovet även för februarilov.
Vissa kommuner låter placeringen styras av påsken så att tiden mellan loven ej blir "för kort".
- Vecka 7: Göteborg, Kungsbacka, Sjuhärad, Skaraborg, Jönköpings län, Ydre.
- Vecka 8: Uppsala län, Skåne län, Södermanlands län, Östergötlands län (utom Ydre), Örebro län, Hallands län (utom Kungsbacka), Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län, Fyrbodal.
- Vecka 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby, Gotland.
- Vecka 10: Västerbotten, Norrbotten, norra Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre.
- Vecka 11: Jokkmokk.
I vissa kommuner förekommer flexibelt sportlov, då eleverna själva får välja vecka.