Svenska sommaräventyr för barnfamiljer
Annons

Här har du ditt sommarsemesteräventyr!

Vi har valt ut några ovanliga utflyktstips. Sådana som familjen minns och som man pratar om hela vintern. Här finns både lugna aktiviteter och vilda äventyr. Hoppas att ni får riktigt roligt tillsammans!

Sommarsemesteräventyr
Barn mellan 5 - 10 år kan prova att klä ut sig och ta del av livet som det var förr i tiden.

Hur levde barn förr i tiden?

På gammelmormors tid i Hälsingland
Här får barn (ca 5-10 år) klä sig i tidstypiska kläder och ta del av livet som det var för 100 år sedan. Ni kan hälsa på hos fäbodjäntan och hjälpa henne med getterna. Barnen kan prova att mjölka, tvätta för hand, göra ost, timra, slöjda, passa på djuren, men också leka som man lekte förr. Det kan vara styltgång eller hoppa i hö. De kan få rida på Brunte och lära sig lekar barn lekte förr.
Läs mer om På gammelmormors tid »


Bo på en grottby i Skåne
Barn på låg- och mellanstadiet har lärt sig mycket om stenåldern, och tänk då vilken upplevelse för dem att få leka och sova över i en ”riktig grottby” . Man övernattar i grottor (vandrarhemsstandard), lagar stenåldermat över eld med mera. Det finns även en campingplats intill.

Tips: Passa på att besöka Skånes Djurpark som ligger bara 200 m från Grottbyn.

Läs mer om Grottbyn »
Läs mer om Skånes Djurpark »


Sommarsemesteräventyr
i Grottbyn vid Skånes Djurpark kan man bo i grottor och laga stenåldersmat över öppe n eld.

Sommarsemesteräventyr
Paddla kanot kan hela familjen göra tillsammans.

Sommarsemesteräventyr
På flera orter runt om i landet kan man hyra flottar.

Sommarsemesteräventyr
Det finns massor av häftiga äventyrsbad i Sverige!

Sommarsemesteräventyr
På inomhuslekplaterna kan man hoppa, leka, busa och stoja så mycket man vill!

Sommarsemesteräventyr
Fjällen är härliga på sommaren också. Vandra, prova mountainbikes eller forspaddling.

Sommarsemesteräventyr
Ni blir inte rika, men det är ändå roligt att hitta eget guld!

Sommarsemesteräventyr
Att hyra en bastubåt tillsammans med kompisarna kan vara sommarens mest spännande äventyr.

För hurtbullefamiljer

Lär barnen ta motgångar, kämpa och uppleva naturen. Här kan ni ge järnet!

Utlandssemester... i Sverige

Safaricamp på savannen vid Kolmården
Närmare en riktig Afrikaresa kan man nog inte komma i Sverige. Mitt bland de vilda djuren i Safariparken ligger en "afrikansk tältby". I tältbyn finns spännande safaritält där familjerna bor. På kvällen samlas alla för att grilla och att höra guiden berätta om zebrorna, girafferna och antiloperna.... det här blir något att berätta om för kompisarna hemma! Rek för barn från 8 år. Två dagars entré till Kolmårdens Djurpark ingår.
Läs mer om Kolmården »


Cowboys i Vilda Västern
High Chaparral i Småland är en nöjespark med salooner, cowboys, hästar, bisonoxar och guldvaskning. Lucky Luke är förstås här och det skjuts till höger och vänster. Stuntmän gör shower, och pass upp för de ruskiga tågrånarna!
Läs mer om High Chaparall »

Om det regnar

Vill du hitta på något roligt med ditt barn, när vädret är sisådär?

 

Häftiga äventyrsbad
Fartfyllda rutschkanor: 3G som är en ilande läskig ”killimagen”, Black Hole som är en färd till discodunk och Magic Eye som är en snäll familjefavorit där du sitter i en gummiring med ditt barn i famnen och skrattar hela vägen ner. Ibland finns också vildfors, vågbassäng, utebassäng med virvelström, massagebubbelbänk, varmpool med bubblor, klättervägg.
Sveriges bästa och roligaste äventyrsbad »


Inomhuslekplatser
På inomhuslekplatserna runt om i landet kan barn hoppa, leka, busa, stoja, springa, pyssla, mysa och knasa sig så mycket vi vill. Föräldrarna vilar i caféet medan barnen röjer runt. Det finns ofta både klätterställning, rutschkana, bollhav, studsmattor, hängbro, jättebollar, krypgångar, lek och pysselhörna…
Här kan ni leka inomhus »

 

Semester i 190 knyck!

 

Sommarrodel
Rodelbanan slingrar sig ner för backen genom skogar och ängar. Det kan gå jättefort om du kör på för fullt, men du håller händerna på hastighetsreglaget och kan bromsa när du vill och själv välja hastighet. Man lär sig snabbt, efter 3 åk känner du dig som ett proffs.
Läs mer om Sommarrodel i Halland »
Läs mer om Sommarrodel i Dalarna »


Fysisk utmaning i fjällen
Kul strapatsvecka där barn från 10 år är välkomna tillsammans med föräldrar. Vandring, kanottur, klättervägg, klippklättring, forspaddling och guidad mountainbiketur.
Läs mer om Funäsdalsfjällen »
Läs mer om Idre Fjäll »

För dig som vill göra något ovanligt med familjen

Guldvaskning
En erfaren guldletare med glimten i ögat lär hela familjen konsten att vaska fram äkta guld precis som förr i tiden. Bäckens grus gömmer tusentals skimrande korn som bara väntar på att hittas.
Läs mer om Guldvaskning i Västmanland »
Läs mer om Guldvaskning i Småland »


Kör bastrubåt på sjö i Skåne
I den lilla kyrkbyn Sövde finns en sjö med en trevlig badplats. Inget ovanligt i sig, tills ni ser vad som ligger vid bryggan - en bastubåt. Ni kan basta när båten ligger vid bryggan och hoppa i sjön när ni är varma, eller hyr bastubåten i tre timmar och kör ut med den på sjön! Utrymmena är stora nog för två barnfamiljer. Kul utflykt!
Läs mer om bastubåten »


Sol, hav och sand på Gotska Sandön
Ön ligger för sig själv, norr om Fårö. Den består av ren sand, och det är sanden som bygger upp öns vackra konturer med fler meter höga sanddyner. Det finns inga affärer, inga bilar – bara natur. Stränderna är underbara! Är vädret fint finns det inte mycket som kan mäta sig med Gotska Sandön. Åk hit över dagen eller stanna flera dagar. Här bor ni jättebilligt i enkel stuga, "hydda", hyrtält eller eget tält.
Läs mer om Gotska Sandön »

 

Om du har nyfikna, vetgiriga barn mellan 5-15 år

Experimenthus över hela landet
När barn experimenterar får de en aha-upplevelse. De lär sig om hur kroppen funkar och hur en tung båt kan flyta.

Tom Tits Experiment i Södertälje kan ni leka med vatten, gå på lina och se en bebis utveckling från ägg till människa i riktiga anatomiska modeller. Det finns fler än 400 experiment, både inomhus och utomhus, så se till att ni har gott om tid på er.

Kreativum i Kalshamn i Blekinge finns ”prova på-stationer” både inomhus och utomhus, dessutom en MegaDome-biograf med bakåtlutade stolar och stor filmduk över både tak och väggar. Häftig upplevelse för skolbarn och vuxna!

Listan med Sveriges bästa Science Center »


Senast uppdaterad 2019-07-17
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se