Tälta med barnen!
Annons

Tältsemester med familjen!

Allt fler väljer att campa på semestern. Fler och fler tycker att det är coolt med husvagn, men många väljer också att packa in tältet i bilen och ge sig iväg på camping-äventyr!

Tältsemester med familjen!
Sverige kryllar av campingplatser! Vi har placerat ut dom på en karta »

Om man är nybörjare kan det vara lite nervöst att ge sig iväg på tältsemester, vad bör man tänka på innan man ger sig iväg?

Välj ett tält som är vattentätt med tejpade sömmar, och gott om plats ifall det regnar!

 

Vi har pratat med experterna i en sportbutik

- och fått deras bästa tips för tältsugna barnfamiljer!

 

1. HJÄLP, är det inte svårt att sätta upp ett tält?
Dagens tält är enkla att sätta upp. Ett familjetält tar ca 20-30 minuter att sätta upp för den som är ovan. De flesta tält sätt upp med 3-4 bågar och lite tältpinnar, och kör med den pedagogiska ”Ikea-principen”: röda bågen ska in i vid den röda markeringen, gula vid den gula osv.


2. Om en barnfamilj behöver ett tält till camping i Sverige på sin sommarsemester. Vilket tält rekommenderar du då?
De flesta tält är vattentäta med tejpade sömmar, men dubbelkolla gärna med personalen i butiken för att vara på den säkra sidan. Förutom det så bör ert val mest grundas på vilken planlösning ni föredrar, och hur många personer ni vill att det ska få plats i tältet.

Campar man med familjen måste man tänka både på hur man vill sova, förvarings-möjligheter, och om man vill planera för eventuella regniga dagar. Då är högt i tak praktiskt så att man kan sitta inne och t.ex äta, spela spel med mera. Så jag rekommenderar att man köper ett speciellt familjetält.


Tältsemester med  familjen!Sverige kryllar av campingplatser! Vi har placerat dom på en karta »

3. Om en barnfamilj vill tälta i de norra delarna av Sverige på sommarsemestern, kan de välja samma tält då, är tälten tillräckligt varma även i norr? Och vilket tält rekommenderar du för camping i värme, t ex nere i Sydeuropa?
Man kan ha samma tält! Värmen i tälten beror på hur stort tältet är i förhållande till hur många personer ni är, inte på ex materialet till tältduken eller liknande. Vill man ha ett ”varmt” tält är det att föredra ett tält med så små innertält som möjligt.

Det är er egen kroppsvärme som värmer upp tälten, dvs mindre tält med flera personer blir varmare. Är man frusen av sig får man istället satsa på en lite varmare sovsäck.


4. Priserna mellan tälten är ju olika, vad är det man betalar extra för om man väljer det dyraste tältet?
De dyrare tälten är lättare (de väger mindre). Bågarna är gjorda av aluminium istället för glasfiber, och golvet är precis som väggarna gjorda i ett material som andas.

l de flesta bra tält är väggarna gjorda av polyester, som ”andas”, för att bli av med kondensen. Golven däremot är gjorda av ett 100% vattentätt och slitstarkt presenningsliknande material (så att man inte ska bli blöt om rumpan underifrån).

I de dyrare tälten finns dessutom ett bättre golv, som är mjukt och följsamt och i ungefär samma material som yttertältduken. Detta golv är lättare att vika ihop, och tar mindre plats eftersom det inte är lika stelt som den enklare varianten.


Tältsemester med  familjen!Dagens tält är enkla att sätta upp, med 3-4 bågar och lite tältpinnar.


Tältsemester med  familjen!Tips: Om ditt barn sover i vuxensovsäck, dra en packrem runt fotänden (nedanför barnets längd) så håller den värmen bättre!


Tältsemester med  familjen!Om det är varmt ute är luftmadrass ok, men om det är kallt går kylan rakt igenom. Satsa på ett bra liggunderlag istället.

Tältsemester med  familjen!Glöm inte packa ett bra och enkelt campingkök så att ni kan laga egen mat!


5. Vad ska man ha för typ av sovsäckar till en sommartältning? Till de vuxna? Till barnen?
En bra tumregel är att hellre välja en sovsäck som är för varm än en som är för kall. Sovsäckarna går att öppna upp både uppe och nere vid fötterna, eller hela vägen om det är riktigt varmt.

Det är din egen kropp som ska värma upp sovsäcken, så ju större säck, desto svårare att värma upp. Därför finns det olika storlekar på sovsäckarna. Många modeller finns i både M och L, W (för kvinnor) och juniorsäckar.

Barnens kroppar är för små för att värma upp en vuxensäck. TIPS! Dra en packrem runt fotänden på en vuxensovsäck (nedanför barnens längd) så har du en bra barnsovsäck!


6. Tycker du att liggunderlag är ok, eller ska man satsa på något bekvämare alternativ? Ge oss bra tips!
Det bästa du kan sova på är uppblåsbara liggunderlag (ser ut som vanliga liggunderlag). Vanliga liggunderlag håller kylan borta, men är hårda att sova på. Därför är de uppblåsbara bättre. De håller kylan borta, har bra bärkraft och värmen från din kropp går tillbaka till dig själv istället för ner i marken.

Tumregel: Ju tyngre person, desto tjockare liggunderlag.

Det kallaste du kan sova på är luftmadrass eftersom 85% av all kyla kommer underifrån, och kylan går igenom en luftmadrass. På sommaren är en luftmadrass förstås ok, men inte när det är kallt i marken.

Tips: Det hjälper inte att köpa en dyr, ultravarm supersovsäck och sedan använda ett dåligt liggunderlag. Kombinera hellre två hyfsat bra produkter än att satsa på en dyr.


7. Du som är expert på campingutrustningar, vilka prylar tycker du att en barnfamilj ska ha med sig på tältsemestern?
Har ni tänkt laga maten själv, satsa på ett bra och enkelt campingkök. Ta med tallrikar och bestick, gärna i plast. Ta med hopfällbara stolar och bord som får plats att fälla upp inne i tältet, ifall det skulle regna.

Det många missar är att ta med sig ficklampa, eller ännu hellre pannlampa. Det är inte alltid upplyst när man ex ska gå och kissa mitt i natten, och med pannlampa har man två händer fria (att exempelvis hålla mörkrädda barn i handen med, bära necessären mm).

8. Ge nybörjarfamiljen några bra tips som kommer att göra campingsemestern lyckad!

Veckan innan ni åker: Häng ut sovsäckarna och liggunderlagen på luftning. Sovsäckar mår bäst av att förvaras hängande på en galge. Helst ska man ha dem så året om. Tips: När sovsäcken ska ner i fodralet: Tryck ner sovsäcken med fotändan först (inte rulla). Då pressas all luft ut.

Tänk ut mat som är snabb och enkel att laga. Packa ner kryddor familjen gillar. Många maträtter går att ”halvt ” förbereda. T ex pinnbrödsmix som sen bara blandas med vatten och grillas på en pinne över elden. Jättemysigt när man campar.

Ta med en bra ryggsäck! Var sak på sin plats. Har ni en bra travelryggsäck med många fack så är det lätt att ha ordning och reda på sina grejer.

Innan ni lämnar campingen (eller när ni kommer hem): Vädra tältet, torka golvet riktigt rent med rengöringsmedel och låt det tömda tältet torka några timmar. När ni kommer hem: tvätta sovsäckarna och låt dem torka ordentligt. Packa aldrig ner något med fukt i. Då luktar det pyton nästa gång ni ska iväg!

 

Trevlig camping önskar Barnsemester.se!


Av: · · Senast uppdaterad 2019-04-15
Artikelkategori(er)
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2025 Barnsemester.se