Annons

Tågluffa i Europa

Tågsemester är ett miljövänligt semesteralternativt och många av oss som idag har barn tågluffade när vi var unga. Det var en speciell känsla att åka oplanerat kors och tvärs i Europa. Vi har tittat närmare på hur man kan tågluffa med barn, vad det fnns för tågläffarkort och vilka länder det är enkelt att resa i.

Tågsemester i Europa

Ska du tågluffa med barn behöver du planera resandet. Att komma till en stad mitt i natten och inte ha ett boende bokat är ingen hit när man reser med barn.


Man kan välja att tågluffa i ett enda land, eller att tågluffa i många länder.
Bilden: Barnen badar i Cascade de Veyrines i Auvergne, Frankrike.

Vilka är fördelarna?

Det är miljövänligt! Och man sitter bekvämt och svalt, barnen kan röra på sig, ni kan äta, gå på toa, spela spel, rita, kramas, vila en stund och ni slipper trängas i bilen och vara rädda för att hamna i en seriekrock på autobahn.

Vilka är nackdelarna?

Man har ingen egen bil på orterna man besöker. Man reser med liten packning.

Här är länderna ni kan tågluffa i

Interrailkortet finns både specifika för ett land (Interrail One Country Pass) och som Europakort (Interrail Global Pass) som gäller i 30 länder i Europa.

Både korten gäller i länderna: Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Makedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

Interrail One Country Pass finns även för Benelux och Sverige. Interrail Global Pass är även giltigt i Belgien, Bosnien-Herzegovina, Luxemburg, Montenegro och Nederländerna.

Bra att veta: Platsreservation ingår inte och säljs separat vid behov. Interrail Global Pass är inte giltigt i Sverige om du är bosatt här, men får användas för en resa ut och en resa in.


Om ni vill resa runt i flera länder

Då ska ni välja InterRail Global Pass. Inga zonindelningar, ni kan resa runt i många länder. Man kan välja om man vill betala för 1 klass eller 2 klass.

InterRail Global Pass finns i en uppsjö olika varianter. Exempelvis 3, 5 eller 7 resdagar inom en månad, 10 eller 15 resdagar inom 2 månader eller ett fast antal dagar i följd.


Mmmm...i franska byar har man alltid ett bageri med "croissants de chocolat", bröd och annat gott.
Foto: Jean-Claude Figenwald

Om ni väljer ett särskilt land

Med InterRail One Country Pass kan du resa obegränsat i ett valfritt land från 3 till 8 resdagar.

Väljer du exempelvis Frankrike kan du stanna i Paris några dagar, bada på Franska Rivieran så länge ni har lust och visa barnen Provence på vägen hem. Mysigt!

Vill man åka extra bekvämt kan man köpa tågluffarkort i 1:a klass.

Vad kostar en tågluff med barn?

Barn upp till och med 11 år kan få kostnadsfria Interrailkort, förutsatt att minst en vuxen köper sina Interrailkort samtidigt. För varje vuxen bjuder vi på upp till två Interrailkort för barn. Reser ni med tåg som kräver platsreservation måste ni också reservera plats för alla barn över två år.

Det finns även ungdomskortet gäller 12 – 27 år, vuxenkort 28 – 59 år, familjekort (två barn gratis under 12 år) och seniorkort 60 år och över.

Priexempel (2019) för 2 vuxna + 2 barn under 12 år: 3 resdagar inom en månad från 5.128, 5 resdagar inom en månad från 6.488 kr, 10 resdagar inom två månader från 8.988 kr.

Var köper man tågluffarkort?

Du kan köpa kortet på Interrails svenska sida interrail.se eller exempelvis genom europarunt.se där det även finns många bra råd och tips inför tågsemestern.

Tips från Barnsemester.se!

Packa minimalt när ni ska tågluffa. Låt alla i familjen, både barn och vuxna, bära och ta ansvar för en ryggsäck var. Det funkar!

Har du ett barn under 6 år = ta med sittvagn, även om du tycker att barnet är för stort för att köras i en vagn. Det kommer att rädda er många gånger, när ni väntar, när ni har grejer att bära, när barnet är trött i benen, när ni vill sitta på en uteservering en sen kväll och barnet vill vila.

På sommaren när många reser är det bra att boka plats på tågen i god tid, speciellt på de tåg som har obligatorisk platsbokning, tänk på det. Fråga SJ hur det går till.

Om att tågluffa i Sverige »
Om att åka biltåg ut i Europa »

Fler tågluffartips!

Ylva och Jonas från Alingsås var ute i 26 dagar med sina barn som då var 6 år och 8 år. Här får du familjens bästa tågluffartips! Deras bästa tips »

På Facebook har svenska tågsemestrare en egen grupp. Här kan man både berätta om sina resor samt be om råd från de andra deltagarna. Tågsemester på Facebook »


Av: · · Senast uppdaterad 2020-03-30
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Bilen på tåget
Ska du bila i Europa? Ska du på bilsemester neråt Europa väntar många, många timmar på motorvägar och landsvägar. För barn med sprall i benen kan det bli jobbiga dagar i bilen, fastspända [...]
Tågluffa i Europa
Tågluffa i Europa
Många av oss som idag har barn tågluffade när vi var unga. Det var en speciell känsla att åka oplanerat kors och tvärs i Europa. Vi har tittat närmare på hur man kan tågluffa med barn. Man kan [...]
Tågluffa i Sverige
Tågluffa i Sverige
SJ har ett bra erbjudande för banfamiljer. Du som reser med vuxen- eller pensionärsbiljett i 2 klass kan ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år och bara betala 5 kronor per barn [...]
Tåg till Disneyland
Resa miljövänligt och barnvänligt En stor fördel med tåg är att barnen kan röra sig fritt, gå på toa när de vill och sova i din famn. Nackdelen är förstås att ni inte kommer [...]
Tåg till Barcelona
Resa miljövänligt och barnvänligt På tåget kan barnen röra sig ganska fritt, gå på toa när det behövs och kanske träffar de någon liten kompis att skoja med. Tiden går [...]
Hur miljövänlig är tågsemestern?
Hur miljövänlig är tågsemestern?
En tågsemester inom Sverige är ett klimatsmart semesteralternativ och de svenska tågen är bra transportmedel ut miljösynpunkt. Men hur ser det ut i övriga Europa? [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons
Populära erbjudanden
100 kr rabatt/bokning av minst 3 personer på 2,5 h klättring
15% rabatt på entrén på Balthazar Science Center
20% rabatt på entrén på Extremezone Malmö
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Kläppen
Dalarna
Lalandia Billund
Danmark
Sagolandet Tomteland
Dalarna
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se