Annons

Så lever Camilla och barnen livet i Thailand

Kan man bara lämna vardagen och åka iväg, så där bara? Ja, Camilla Ahlgren från Malmö har gjort det! Hon flyttade till Thailand med barnen för två terminer. Hon studerar på distans och barnen går i svensk skola. Här kommer en hälsning från Camilla och barnen!

Jag pluggade på min fil kand i psykologi hemma i Sverige. Det var grått ute, barnen var bleka och sura och livet var mest trist. En dag när jag stod i köket med en enorm disk framför mig stirrade jag in i det vita kaklet och undrade varför i hela friden jag stod där och diskade.


Härlig utsikt från vår veranda.

 Mopeder är populära i Thailand.


Här bor vi (vi hyr huset).


Skollektion och nya kompisar.


Cornelia i sin skojiga skoltröja.Det här är "vår" strand. Fin v a?Barnen badar, badar och badar...Tokigt träd i vår trädgård.


Det är billigt att äta ute. Och roligt!


Strandfotboll på kvällen.

 

 

Flera svenska skolor
Jag hade aldrig varit i Thailand och tycker egentligen inte om sol, bad och värme. Men tanken hade slagit rot och jag började leta efter boende på nätet och skolor till Cornelia 8 år och Elliot 10 år.

Jag fann tre svenska skolor på olika ställen i Thailand. Av en mängd olika anledningar blev jag mest intresserad av svenska skolan i Kamala. http://www.svenskskola.com/
Sedan barnens pappa sagt ok till att inte ha Cornelia och Elliot varannan vecka, mot att han fick komma och bo med oss en månad, sattes planerna i verket.

Vi hyr ett hus
En svensk kille som driver ett företag som förmedlar hus till utländska medborgare hjälpte oss hitta hus när vi kom ner. Det tog oss bara några timmar att hitta ”rätt”.

Kommer man under högsäsong blir det nog lite svårare och framför allt lite dyrare, men att ha någon med sig som kan landet och som kan prata Thai är nog väldigt bra.


Tips om ni ska hyra ett hus
Välj gärna en hyresvärd som förstår engelska. Min hyresvärd kan ganska bra engelska vilket underlättar mycket. Har jag några problem är det bara att tjoa på Mr eller hans fru, så löser sig allt inom några timmar. Jag vet dom som har hyresvärdar som inte kan ett ord engelska och det kan skapa en massa problem.


Kolla om ni kan ta med skolpengen
Det är billigt att leva här, i alla fall billigare än i Sverige. Men i början kostar det en hel del. Vi köpte husgeråd, sängkläder mm och det kostade ca 4 000 kronor. Men inklusive skolavgifter lever jag ändå ett par tusen kronor billigare i månaden här nere. En del kan få med sig skolpengar från sin kommun men det fick tyvärr inte vi.

Det är billigare och kan vara ännu billigare, men man köper lite småprylar och betalar för att vara på stranden så det blir inte så billigt som många tror.

Jag hade otur med min modemuppkoppling och åkte på en jätteräkning. Thailändska televerket inser att det är något fel men jag måste ändå betala. Man skall alltså absolut ha en buffert innan man åker.


Thai på schemat
Elliot och Cornelia tycker skolan är ”lite mindre dålig” än hemma. Ett 50-tal elever går i skolan. Äldre elever läser på distans med stöd av lärarna här.

Jag tycker skolan verkar mycket kreativ. Barnen läser på sin egen nivå och arbetar i teman. De tillverkar mycket grejer och mina barn trivs. De har engelska och thai på schemat. Även om de kanske kommer att ha glömt det mesta efter några månader har de tränat sig i ett annat språk och känt glädjen att kunna prata lite med människor de möter.

En kväll när vi var på en bar för att fira min födelsedag började Cornelia och hennes kompis att intervjua bargästerna om var de kom ifrån osv. De kunde ta sig fram med engelska och lite thai. Jag var så stolt över min dotter och alla uppskattade deras tilltag.


Ta med saltgodis!
Vi har pratat en del om vad vi saknar och det är faktiskt inte så mycket. Jag längtar efter svensk köksutrustning. Saltlakrits och knäcke hoppas vi att våra svenska gäster tar med sig. Elliot saknar trottoarer och kycklingkebab. Men det mesta finns.

Efter ett knappt halvår har vi fortfarande så mycket att upptäcka att vi inte hinner sakna något därhemma, utom kompisar och familj förstås.


Inget att göra…då badar vi!
Det jag tror och hoppas att vi får med oss härifrån är vanan vid och glädjen i att möta en annan kultur. Thailändarna är otroligt vänliga och har lite underliga vanor i våra ögon. Barnen får ofta små presenter av främmande och de tar gärna på barnen, vilket är ovant i början.

Mina barn var väl inte direkt blyga förut men jag ser ju hur de blivit säkrare och det tror jag också gäller mig själv. Man lär sig acceptera saker, och tar det lite lugnare. Visst är det lättare att leva här. Har man inget att göra en eftermiddag så kan man ju alltid bada. Det har t o m jag börjat uppskatta.


Visumkrångel
Hur lätt livet än kan vara att leva så är en hel del krångligt. T ex måste vi ut ur landet var 60e dag för att förnya vårt visum. Man pilar över gränsen till Burma eller Malaysia t ex och ansöker om ett nytt visum. Så kan man göra tre gånger. Sedan får man hålla sig borta tre månader.

Syftet är att stoppa svartjobbare, men det drabbar oss långliggare. Och för oss var första visa-resan en 13 timmar lång dag på buss Burma tur och retur. Roligare saker kan man ägna sig åt.


Att fiska är det bästa!
Det roligaste vi gjort är att fiska. Man åker ut ett gäng på en båt och turas om att sitta i en stol längst bak. Alla sitter och snackar, dricker läsk och håller samtidigt koll på spöna. När någon fått upp något plåtar eller filmar alla och applåderar.

Det är oerhört spännande att fiska och alla får napp. Både Elliot och Cornelia fick upp fisk, och så var det min tur. Ingen kommer att tro på mig men när det var min tur fick jag en jätte på kroken. Jag kunde knappt hålla spöet med två händer! En amerikan och en australier som också var med på turen, hjälpte mig att hålla och sa åt mig att bara låta den löpa när linan for ut längre och längre. De skrek ”Veva!” - och gud som jag vevade! Fisken var minst 110 cm lång, och fisken stack iväg så klart. Men himmel vad jag kämpade och gud vad tung den var…härligt! Det är verkligen superroligt.


Cornelia 8 år skriver dagbok
Ur Cornelias anteckningar: ”När båt-killen ropade number few va de min tur (första gången i hela mitt liv) fick jag tre små ton fiskar det var jobbit så in i bomben men jag fick upp alla tre och nästa gång fick jag 1 big fisk dom kalla den delfin fisk jag fick den första det var så himmla roligt i mellan det när vi åt lunch så fans det så man kunde snorkla .vi såg en nemo fisk(clownfisk). Och en lång fisk som hette lång tom. // Cornelia.”


Hälsningar från Camilla och barnen Elliot och Cornelia.

Var ligger Kamala Beach?

Det ligger på västkusten av Phuket, norr om Patong. Kamala Beach är en något lugnare miljö än byarna längre söderut, och därför väljer många barnfamiljer Kamala.

Stranden är lång och det är bara att slå sig ner där det passar. Det finns solstolar att hyra i den ena delen av stranden. Vill man shoppa kan man ta en taxi till Patong, som är en av de livligaste platserna på Phuket.

Tips

 • Minigolfbanan i Dinoland i Kata/Karon. Byggd av dem som byggde kulisserna till Jurassic Park. Häftig upplevelse men glöm inte myggspray för i djungeln vimlar det av mygg!
 • Marknaderna är alltid värda ett besök. Billiga och kul. Testa deras söta juicer.
 • Besök ett tempel men ha byxor som täcker knäna och skjortor som går en bit ner på armen. Ta av er skorna och waia för munkarna. Det är ett sätt att visa respekt. Lägg gärna en liten gåva när ni går. Waia = hälsa genom att sätta dina handflator mot varandra i brösthöjd, sänk pannan mot fingertopparna. Waia aldrig för vanliga thailändare, särskilt inte servicepersonal för det gör dem generade.
 • Boka utflykter hos samma person/byrå. De verkar ha ett otroligt personminne och ger dig bättre pris för varje gång du kommer tillbaka.
 • Handlar man på stranden kan man bli lurad. Vi höll på att betala hundra kronor för en melon en gång. Det gäller att hålla bathens värde i huvudet!

Länktips:

 • www.kamala-beach.com: Turistinfo om Kamala Beach.
 • www.phuket-photos.com: Bilder från Kamala Beach.
 • www.phuket-fantasea.com: Nöjesparken Phuket Fantasea ligger i utkanten av byn. Busslaster av turister bjuds på sprakande färgkaskader i pampiga shower som inte liknar något annat. En annorlunda upplevelse, och kul att se. Särskilt om man gillar elefanter i guld.
 • www.thailandguiden.se/: Här finns allt för turister.
 • www.thailandsforum.se: En relativt nystartad sida som i förstahand vänder sig till boende i Thailand eller ”lång liggare”. Här finns dock en guldgruva av kunskap om landet för de som vill veta och undrar i princip vad som helst om landet.
 • www.svenskskola.com: För den som funderar att bo en längre tid och har barn i skolåldern.
 • www.trv.net: Info på svenska om Kamala och andra orter på Phuket.
 • www.phuket.com/hotel/kamala-beach.htm: Hotell i Kamala Beach


Av: · · Senast uppdaterad 2020-01-20
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Campa i Marocko
Campa i Marocko
Här kommer en inspirerande hälsning från 5-barnsmamman Maria Lindgren. För 10 år sedan semestrade Maria och hennes familj som man brukar göra. Men varje år har de vågat ta ut svängarna lite till [...]
Barnlediga i New York
Barnlediga i New York
Reportrar: Anna & Camilla (medlemmar på Barnsemester.se) Efter en föräldraledighet med blöjbyten, smutstvätt och spring på BVC behövde vi en spark i ändan. Manhattan i New York är kanske inte det första semestermål man tänker sig för två [...]
10 bästa tipsen inför långresor med baby
Ta med en egen flytväst till din baby. Det finns sällan så små flytvästar att låna på båtutflykterna. 1. Flyga med barn När du bokar resan, be att få sitta främst i mittraden, utan en [...]
Resa till Guadeloupe
Barnsemester resereporter Anders har varit på Guadeloupe i Karibien. Han har kört runt och pratat med folk, letat upp trevliga utflyktsmål för oss med barn eller tonåringar, hittat de vitaste paradisstränderna och de bästa tipsen. Anders har rest [...]
Att upptäcka Bangkok tillsammans med barn
Många som åker till Thailand med barn flyger direkt till södra delarna och väljer att hoppa över Bangkok. Detta tycker svenska Towe är väldigt synd. Hon bor med sin sambo och son på 16 månader i [...]
Sri-Lanka för barnfamiljer
Sri Lanka är en destination som har ökat i populartitet sedan det blev fred år 2009. Det är en ö sydost om Indien som erbjuder en stor variation av natur och aktiviteter. Allt från teplantage och regnskog i det [...]
Här är det bäst väder under din semester! Vår väderguide hjälper dig hitta perfekta resmål året om.
I många länder finns det härliga vattenparker, djurparker och annat roligt.
Billiga resor hittar du enklast med hjälp av jämförelsesajter. Bland annat hos oss!
Annons
Populära erbjudanden
Fri entré för ett barn per vuxen på Kattegatcentret
10% rabatt på alla aktiviteter på Halmstad Aktivitetscenter
20 % rabatt på Dressin på Smalspåret
Fler erbjudanden
Annons
Populära familjenöjen
Gröna Lund
Stockholm
High Chaparral
Småland
Järvzoo
Hälsingland
Fler tips
Annons
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

© Copyright 2003 - 2021 Barnsemester.se