Kalmar Slott
Favorit sparadSpara favorit
Kalmar Slott har öppet dagligen, april-oktober, och helgöppet resten av året. De har även särskilda barnarrangemang under skolloven. Under högsäsong ges flera guideturer dagligen för både barn och vuxna.
På den inre borggården möts besökarna av kung Erik XIV tillsammans med hovmusikanten och härolden. Vasaprinsessorna Sofia och Cecilia tar med barnen och deras föräldrar på guideturer runt om i slottet och de mindre barnen får följa med gycklarna på skattjaktsäventyr.
På inre borggården finns även historiska lekmiljöer uppbyggda med tio olika äventyr i utmaningen Slottskampen. Här får barnen bland annat utmana Svarte riddaren på duell, besegra draken med lans och dra svärdet ur stenen.
Om slottet: Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning. Då gick gränsen om Danmark bara några mil söder om staden, eftersom bl. a. Skåne och Blekinge var danskt. Kalmar Slott byggdes om under 1500-talet av Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III.
Barnens Slott
På sommaren förvandlas Kalmar Slott till barnens eget slott och fylls med riddare, prinsessor och gycklare. Här kan barnen anta Slottskampens tio utmaningar, gå på prinsessvandring eller följa med på skattjakt. Efter att ha klarat alla uppdrag i Slottskampen får barnen klä upp sig i vackra renässansdräkter. De blir sedan högtidligt dubbade i Sturesalen av prinsessan Cecilia. Slottskampen vänder sig till barn mellan 7 och 12 år, men även för de mindre barnen finns roliga aktiviteter. Inne i Vasaverkstaden finns pyssel- och målarverkstad. Här kan de minsta barnen även gå ombord på det historiska lekskeppet med egen kanon.
Öppet | Öppet vissa dagar | Stängt |
Med bil från till Kalmar Slott är det ca 1 km (4 min).
Visa på en karta och se var andra familjeattraktioner i närheten ligger.Kalmar Slott ligger på Kungsgatan 1 i Kalmar.
Snittbetyg
Passar för barn i åldern
12 familjerhar skrivit en reseberättelse om sitt besök på Kalmar Slott. Reseberättelser »