Sunne vattenland
Annons
Reseberättelse:

Sunne vattenland

(Sverige, Värmland, Sunne, Sunne Vattenland)

Sunes lagun

Blobben

Sunnami och Frykenfallet

Vattenlandet i Sunne öppnar klockan tio på förmiddagen, och strax därefter rusade sex lek- och badsugna in genom portarna.


Förmodligen var det ostadiga vädret att tacka för att vattenlandet var i stort sett tomt på besökare de första två timmarna, vilket gav enormt bra möjligheter att prova alla attraktioner om och om igen.


Den största favoriten blev ganska snart Bubblan, en stor uppspänd/uppblåst bubbla med en vattensprutande svamp på toppen. Vattnet gör Bubblan glashal, vilket givetvis är charmen med det hela.Upp på Bubblan tar man sig genom att dra sig upp med hjälp av rep, och väl däruppe kan man antingen se hur länge man kan hålla sig kvar eller nyttja Bubblan som en vattenrutschbana och åka ner. Inne på Sunes lagun, avdelningen för de minsta besökarna, finns en mini-bubblan för de små barnen. Mini-bubblan samsas med bland annat tre olika små vattenrutschbanor, en klätterställning och den lite större, slingrande vattenrutschbanan Ormen.


En annan stor favorit hos samtliga testdeltagare över 120cmvar Mammuten. Mammuten är en stor lila vattenrutschbana i vilken man tar sig ned sittande i en gummibåtsliknande ring. Ringen rymmer upp till fyra vuxna och bjuder på en resa genom både vattenfall och mörker. Över 70 trappsteg hindrade inte Mammuten från att bli den mest besökta attraktionen under vistelsen. En av de absoluta fördelarna är att så många kan åka tillsammans.


På väg upp till Mammuten finns ett alternativ i de två rutschbanorna Trixxters. Här kan man välja mellan att åka i en enkel gummiring,eller i en dubbel, tillsammans med en vän. Trixxters är mörka och snurriga och jämförs av vattenlandet själva som att åka i en tvättmaskin. Kort sagt är rutschbanorna roliga, men lite väl otäcka för de lite yngre besökarna. Återigen ett stort plus dock för att man kan välja att åka tillsammans med någon annan.


De enkla badringarna kan man bära med sig till nästa attraktion; BurnOut. BurnOut består av fyra banor som löper bredvid varandra och här går det undan! Man sätter sig i badringen och dundrar sedan ned för en något flackare fritt fall-liknande vattenrutschbana. Har man tur kommer magen ned strax efteråt. Den här attraktionen gillades av allt från femåringen till trettiotreåringen, och gav även en möjlighet till tävling eftersom man kan åka fyra stycken på samma gång.



Vill man vara tuffare än BurnOut går man vidare till Frykenfallet och Sunnami. De två röda banorna ger adrenalinpåslag vid blotta anblicken, och för en något harigare mamma krävs en ihärdig tioåring för att rädslan ska övervinnas.

Frykenfallet är rätt och slätt samma attraktion som på andraplatser kallas Fritt fall. Rutschbanan är väldigt brant och man måste hålla fötter och armar korsade samt luta sig bakåt för att få åka. En åktur tar ungefär snabba tre sekunder. Sunnami är den något mildare varianten, med ett par gupp på vägen, men fortfarande samma krav på åkställning. Det här är inget för höjdrädda, men skratten är många efter avklarad tur, både bland åskådare och åkare.


Om man vill ta det lite lugnare efter den här adrenalinrushen finns de gamla hederliga vattenrutschbanorna Bodyslide eller Virveln.Här åker man en i taget och kommer ut i en pool efter lite tunnlar och virvlar.Har man åkt vattenrutschbanor förr så känner man igen sig här!



Utöver alla vattenrutschbanor finns givetvis annat att göra för den badlystne. Bland annat Piranha Rapids, som är en strömbana som löper genom en del av vattenlandet. Här kan man lägga sig på en badring och bara flyta med, eller försöka kämpa mot strömmen och leka allsköns lekar. I mitten av Piranha Rapids finns mängder av solstolar för de som inte vill bada, och även en Lagunen och en bastu att värma sig i. Lagunen är varma småpooler undertak. Både Lagunen och bastun är utmärkta komplement på ett vattenland för småblåfrusna läppar.


Vanliga pooler finns också, och eftersom vattenlandet ligger precis intill sjön Fryken utnyttjas även detta vatten till lek. Ute i sjön finns Blobben, en stor studsmatta från vilken man kan hoppa rätt ner i vattnet.Det finns även hopptorn och sandstrand, vilket dock inte ägnades någon som helst tanke vid det här besöket.


Allt i Sunnes vattenland känns väldigt fräscht och genomtänkt. Vid alla attraktioner finns badvakter, vilket gör att man törs åka med fler än ett barn per vuxen. Att vattnet är uppvärmt är ett stort plus och maskotarna Sune och Selma är ett uppskattat inslag hos de yngre barnen. Alla tycktes ha ett vänligt ord eller ett leende till övers och när vår yngsta kröp upp i knät hos mamma i en solstol kom en sjukvårdare från sjukstugan och frågade om vi ville låna en filt. Fantastiskt serviceinriktat!


Det som var mindre bra med vattenlandet var utbudet av mat.Utöver korv med bröd i kiosken fann enbart en restaurang och denna hade bara ett alternativ; lunchbuffé för 99 resp. 79 kronor (vuxen och barn). De fräscha omklädningsrummen hade bara en toalett vardera och fyra duschar. Detta fungerade bra vid vårt besök då det var relativt få besökare på plats, men vid högre tryck lär det vara i minsta laget.


Slutbetyget för Sunnes vattenland är 8 av 10. Fyra barnmellan 4 och 10 år, samt två vuxna, hade allt som allt en väldigt trevlig och bra dag och vi kan varmt rekommendera parken för alla tänkbara åldrar!

Av: ()

Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se