Åka skidor i Österrike
Annons

Guide till skidåkning i Österrike för barnfamiljer

Vi har tittat närmare på hur man kan ta sig till Österrike, och vi har testat barnvänligheten på några välkända skidorter. Missa inte tipsen nederst i artikeln!

 

Badgastein

Byn ligger mitt i nationalparken Hohe Tauern med vattenfall, gamla träbroar och sekelskifteshus - Badgastein måste vara en av världens vackraste skidorter!

 

Kul att veta: Badgastein har Österrikes längsta preparerade pist (nummer 11) som är hela 11 km lång.

Badgastein »
Sätt betyg på Badgastein »

 

Kitzbühel

En känd och ganska stor skidort med en vacker stadskärna. Här finns allt från offpist till mindre system med lite lättare och längre pister. Dessutom finns snowboardparker, halfpipes och quarterpipes för brädåkarna.

 

Kitzbühel »
Sätt betyg på Kitzbühel »

 

Ischgl

Hit kan alla åka, både partygänget, barnfamiljer och äldre. Disco blandas friskt och charmigt med österrikisk ”umpa-bumpa”. Skidåkningen blir aldrig för svår och liftköer är inget problem.

 

Kul att veta: Ryktena går om att puckelpisten vid Palinkopf (systemets högsta med hela 900 fallhöjdsmeter) är otroligt rolig!

Ischgl »
Sätt betyg på Ischgl »

 

Matrei

Litet, charmigt och lugnt utan ”rajtantajtan”. Ligger vackert i nationalparken Hohe Tauern, med panorama över Österrikes högsta berg Gross Glockner.

 

Kul att veta: S:t Nikolaus-kyrkan från 1200-talet är mycket vacker och definitivt värd ett besök.

Matrei »
Sätt betyg på Matrei »

 

Saalbach

Familjeort med massor av barnaktiviteter. Orten är liten och man har nära till allting, men skidområdet är ändå stort - Österrikes största sammanhängande liftsystem faktiskt.

 

Kul att veta: Pist 90 har en rolig storslalombana där man gratis kan tävla mot varandra.

Saalbach »
Sätt betyg på Saalbach »

 

St Anton

Ärligt talat, det är kanske inte världens smartaste drag att åka till St Anton med små barn. Är ni däremot duktiga skidåkare med tonårsbarn som har åkt skidor sedan de var små, då kan S:t Anton vara helt rätt.

 

Kul att veta: Byn är underbar och har tyrolercharm. Huvudgatan är bilfri och kantas av affärer, restauranger och pubar.

St Anton »
Sätt betyg på St Anton »

 

Sölden

En av de mest solsäkra orterna i Alperna. De flesta pisterna ligger på över 2.000 m vilket bidrar till den höga snösäkerheten i området.

 

Sölden »
Sätt betyg på Sölden »

 

Zell am See

Ligger vackert vid en sjö. Området är inte speciellt avancerat och passar barn och nybörjare bra. Funpark finns naturligtvis också. Till skidområdet hör även glaciären Kitzsteinhorn i Kaprun.

 

Zell am See »
Sätt betyg på Zell am See »

 

Schladming

Passar medelgoda åkare och är ett eldorado för snowboardåkare. Det finns kvällsskidåkning i upplysta backar. Dessutom finns isklättring, rodel och upplevelsebad om ni vill hitta på något annorlunda en dag. Glaciäråkning på norra delen av dalen.

 

Kul att veta: Arnold Schwarzenegger föddes här i Schladming.

Schladming »
Sätt betyg på Schladming »

Resan dit, om du kör bil


Från Sverige finns flera färjeförbindelser. När du kommer till Tyskland kör du ut på Autobahn och genom Tyskland kör man på 8-10 timmar utan barn, men med barn är det klokt att göra en övernattning. Från München och sydligaste Tyskland kommer du in i Österrike via Garmisch Partenkirchen, alternativt via Kufstein, Salzburg, Braunau eller Passau.

Biltåg till Österrike


Det går ett biltåg från Hamburg till Innsbruck (som ligger i Tyrolen). Biltågspriserna skiftar mellan olika avgångar. Prickar du in en ”billig” dag sänks kostnaden rejält. Sovplatser i den enklare liggvagnen kostar mindre än i den mer ombonade sovvagnen. Det är viktigt att boka biltågen i god tid om man åka i samband med skolloven, platserna tar snabbt slut.

 

Nytt för i år: Nu har biltågen fått ett nytt stopp för skidregionen Scwarzach-St.Veit, bra för dig som ska till skidorter i, runt och söder om Salzburg.

Mer info: db-sverige.se eller autozug.de eller ring tel +49-1805-241224.

 

Biltunneltåg i Österrike

Man kan sätta bilen på tåget för att ta sig förbi de högsta alppassen. Det är täta avgångar genom Tauernbahn (Böckstein-Mallnitz, 8 km) i båda riktningarna. Mer info kan du få från järnvägsstationen i Böckstein på telefon (0)6434-26 63 39, i Mallnitz på telefon (0)4784-60 03 90. (Nollan slår du om du ringer när du är i Österrike).

 

Läs mer på www.oebb.at Klicka på Bundesländer/Kärnten/Autoschleuse Tauernbahn

 

Kom ihåg att köpa en vinjett

Man måste ha en vinjett när man kör på motorvägar eller motorvägleder i Österrike. En 2-månadersvinjett kostar drygt 20 EUR och en 10 dagars ca 10 EUR. Vinjetten säljs på bensinstationer nära den österrikiska gränsen.
- Vinjetten måste klippas av försäljningsstället innan den sätts på plats. Vinjetter som inte är klippta gäller inte och blir man kontrollerad med oklippt biljett åker man på dryga böter. Inte så trevligt.
- Sätt fast den på insidan av vindrutan innan du kör in på den vinjettpliktiga vägen.

 

 

Telefonlista att ha i bilen

Väghjälp tel: 120
Väghjälp (alternativ) tel: 123
Brandkår tel: 122
Polis tel: 133
Ambulans tel :144

 

 

Åka persontåg?

Man kan också åka vanligt persontåg utan egen bil, till Munchen. Sedan byter ni i Munchen till ett tåg som går ända fram till skidorten.

 

 

Flyga

Mest bekväma alternativet när man reser med barn. Du kan välja mellan att boka flyg och boende på egen hand, eller köpa ett färdigt paket. Det finns gott om researrangörer som säljer skidresor till Österrike. Gå in på Google och sök på ”åka skidor i Österrike” eller liknande formulering, så får du många att välja bland. Ryan Air flyger direkt mellan Stockholm och Klagenfurt i södra Österrike.

 


Av: · · Senast uppdaterad 2019-05-16
Artikelkategori(er)
Relaterade artiklar
Annons
Annons
Annons
Till toppen av sidan

Om Barnsemester.se

Barnsemester.se är en turistguide för barnfamiljer med tips, inspiration och information om kul barnaktiviteter, familjenöjen, evenemang och utflyktsmål med fokus på barn och familj.

Sök på aktiviteter att göra med barn utifrån dina krav och önskemål. Syftet är att förenkla för dig att hitta saker att göra med familjen under allt från korta utflykter under lediga dagar till semester längre bort.

Här finns också tips inför resan, planeringstips och massor av andra semestertips som passar dig som ska på semester med barn.

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, tips och erbjudanden.

 

© Copyright 2003 - 2024 Barnsemester.se